SZO: Južna Amerika trenutno žariste virusa, rast broja zaraženih u Africi

Južna Amerika postala je novi epicentar korona virusa, a najteže pogođena zemlja je Brazil.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Kelly Barnes
Ilustracija: EPA-EFE/ Kelly Barnes

Istovremeno raste broj smrtnih slučajeva u pojedinim afričkim zemljama koje do sada nisu imale veliki broj preminuli, saopštila je danas Svetska zdrtavstvena organizacija.

"Pandemija kovida 19 proširila se na više od 100.000 ljudi u Africi. Virus se sada proširio u svakoj zemlji tog kontoinenta, a prvi slučaj je prijavljen pre 14 nedelja", navodi se u saopštenju SZO.

Kako je preneo Rojters, na afričkom kontinentu do sada je registrovano 3.100 smrtnih ishoda povezanih sa korona virusom.

Devet afričkih zemalja suočeno je sa porastom broja zaraženih za 50 procenata, dok ostale zemlje tog kontinenta imaju stabilan broj obolelih ili u opadanju.

Ekspeti SZO dodaju i da postoji verovatnoća da je niska stopa smrtnosti u Africi povezana sa znatno manjom prosečnom starošću stanovništva nego u ostalim delovima sveta.

Ipak, eksperti svetske organizacije su zabrinuti zbog znatno manjih medicinskih sredstava kojima afričke zemlje raspolažu u odnosu na razvijenije delove sveta, navodeći da bi u slučaju porasta broja zaraženih to moglo da značajno ugrozi stanovništvo i zdravstvene sisteme zemalja.

Situacija u Južnoj Americi se čini težom, upozorava SZO, čiji eksperti navode da su vlasti najteže pogođene zemlje - Brazila odobrile široku upotrebu antimalarika hidroksihlorokina, iako klinički nije dokazano da taj lek bez dodatnih rizika pomaže u lečenju kovid 19.

Eksperti SZO navode da bi se moglo reći da je Južna Amerika sada novo žarište virusa u svetu, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu