Policija morala da upotrebi silu: Veliki problemi sa migrantima u BiH

Policija u Unsko-sanskoj županiji u BiH potvrdila je kako je upotrebila silu protiv ilegalnih migranata u Velikoj Kladuši.

Izvor: B92, index.hr

Petak, 22.05.2020.

20:00

Policija morala da upotrebi silu: Veliki problemi sa migrantima u BiH

Policija se odazvala na poziv radnika Međunarodne organizacije za migracije čiji su životi bili ugroženi zbog nasilja, prenosi portal Indeks.

Ilegalni migranti su ranije ove nedelje zapalili više objekata na području Velike Kladuše nakon čega je reagovala policija. Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanske županije Nermin Kljajić izjavio je kako policija tada nije prekoračila svoje ovlasti.

"Jasno je utvrđeno da su intervenciju policijskih službenika u ovom prihvatnom centru izričito tražili zaposleni u Međunarodnoj organizaciji za migracije , s obzirom na to da su njihovi životi bili ugroženi. Jednostavno, morali smo djelovati na takav način i upotrebiti fizičku silu", rekao je Kljajić, kako ga citira agencija Fena.

Slično je stanje i u Bihaću gdje su opštinske vlasti zbog priliva migranata za koje nema mesta u prihvatnim centrima u gradu odlučile otvoriti novi kamp u selu Lipa udaljenom dvadeset kilometara. Tamo je sada nešto manje od hiljadu ilegalnih migranata, no njima pogoduje blizina granice s Hrvatskom, što koriste kako bi u što većem broju poklušali da je pređu.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić pozvao je u petak sve u BiH da poduzmu mjere kako bi se zaustavio "stampedo" migranata u Unsko-sansku županiju zapretivši kako će u protivnom organizirati postavljanje novih improviziranih kampova poput Vučjaka u kojem su migranti prošle godine boravili u krajnje nehumanim uslovima.

"Ako krene stampedo migranata na Bihać o kojima nitko neće voditi računa, ja ću otvoriti još pet vučjaka i o njima će netko morati voditi računa", kazao je Fazlić, prenosi Indeks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: