"Krajem juna moguće otvaranje poglavlja"

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović očekuje da bi krajem juna neko od poglavlja za prijem u EU moglo da bude otvoreno.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/bs
FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/bs

Izveštaj EP o napretku zemalja kandidata koji utiče i na otvaranje pregovaračkih poglavlja odložen je za jesen, a ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da će biti pripremljen nezvaničan izveštaj koji će dati mogućnost članicama EU da analiziraju urađeno u Srbiji, te da očekuje da ipak krajem juna neko od poglavlja za koje smo spremni bude otvoreno.

Joksimovićeva je na konferenciji za novinare pojasnila da svake godine EK sačinjava godišnji izveštaj o napretku zemlje koja je u procesu pregovora i taj izveštaj obično bude objavljen u aprilu ili maju.

Kako dodaje, države članice se u odnosu na napredak u reformama, posebno u oblastima vladavine prava, odnosno poglavljima 23 i 24, koje je Srbija otvorila, odlučuju da li će otvoriti nova poglavlja.

"Ove godine je taj izveštaj trebalo da bude u junu zbog pandemije, međutim EK je donela odluku da Izveštaj za sve zemlje koje su u procesu odloži za jesen i da spoji taj paket izveštaja sa velikim ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan koji je komesar Varheij još najvaio pre pandemije“, kazala je Joksimovićeva.

Kako navodi, to bi nas dovelo u situaciju da ne možemo da očekujemo otvaranje poglavlja.

Međutim, Joksimovićeva se juče čula sa komesarom Varheljijem koji je predložio da se sačini jedan non paper, neformalni dokument koji bi pobrojao sve stvari vezane za oblasti vladavine prava i pozitovne i kašnjenja i tamo gde ima većih očekivanja da bi države članice do kraja juna, odnosno kraja hrvatskog predsedavanja, mogle da se opredele da li će podržati otvaranje nekog poglavlja za koja smo spremni.

"Mislim da će EK na ovaj fleksibilan način pripremajući nezvanični izveštaj dati mogućnost zemljama da analiziraju situaciju u Srbiji i pretpostavljam da bi onda, ukoliko bismo i otvorili neko poglavlje, to bilo krajem juna, verovatno nakon izbora u Srbiji", kazala je Joksimovićeva.

Podseća da je uobičajeno da otvaranje poglavlja bude krajem juna i dodaje da bi na taj način i Hrvatska imala rezultat svog predsedavanja.

"Taj izveštaj bi trebalo da bude do sredine juna objavljen i očekujem da Srbija nastavi svoj evropski put i otvorimo neka poglavlja za koja smo spremni. Izbori idu i mislim da smo potpuno u odnosu na ono što smo uradili u reformskim oblastima koje su bile predmet međupartijskog dijaloga puno stvari unapredili", navodi ministar.

Srbija je spremna za pet poglavlja, kaže Joksimovićeva i navodi da su to poglavlje 2 - sloboda kretanja radnika, poglavlje 21 - transevropske mreže, 14 - transport, 27 - životna sredina i klimatske promene i poglavlje 28 - zaštita potrošača i javnog zdravlja.

"Mi smo spremni, otvoreni, uradili smo dosta i mislim da zaista idemo u jednom dobrom pravcu, ali zavisi od procena država članica koliko će poglavlja biti otvoreno i koja. Uglavnom mi radimo svoj posao, a to je najvažnije", zaključila je Joksimovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu