Iranski tankeri plove ka Venecueli, stiže i ratna mornarica FOTO

Pet iranskih tankera koji plove ka Venecueli dobiće pratnju ratne mornarice te države, upozorile su vlasti u Karakasu, objavili su lokalni mediji, prenosi RTS.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2020.

22:16

Iranski tankeri plove ka Venecueli, stiže i ratna mornarica FOTO
FOTO: Tanjug/AP Photo/Marcos Moreno

Ta odluka usledila je nedugo pošto su Amerikanci objavili da će pojačati kontrolu sankcija vladi Nikolasa Madura.

Njegov rival Huan Gvaido tvrdi da je iranska nafta plaćena "krvavim zlatom".

Na oko 200 milja od obale Venecuele, iranske tankere će dočekati venecuelanski brodovi i ratno vazduhoplovstvo, najavio je ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez, ne objavljujući, međutim, kada će brodovi, koji se već pet dana nalaze na moru, zapravo i doploviti.

"Spremni smo na sve", rekao je venecuelanski lider Nikolas Maduro, čime je suštinski postavljena scenografija za još jedan talas tenzija između Venecuele i SAD, posle nedavnog pokušaja državnog udara, koji su predvodili bivši američki specijalci.

Iako je Vašington odbacio bilo kakvu vezu sa iskrcavanjem tridesetak naoružanih osoba na venecuelansku obalu, odnosi između dve države su već godinama na ivici konflikta, pre svega jer Vašington zdušno podržava paralelnu vladu Huana Gvaida.

Gvaido, koji je posle neuspešnog državnog udara ostao bez nekolicine savetnika, zatražio je da se isporuka nafte iz Irana zaustavi, tvrdeći da Maduro gorivo plaća "krvavim zlatom" iz rudnika na jugu države.

Lider venecuelanske opozicije je, takođe, rekao i da je u poslednjih nekoliko dana na aerodrom u Karakasu sletelo 17 iranskih aviona, napominjući da je, možda, na taj način dopremljeno oružje za režim Nikolasa Madura.

Istovremeno, Teheran je upozorio Amerikance da će snositi ozbiljne posledice ukoliko pokušaju da zaustave konvoj tankera koji plovi ka Venecueli.
FOTO: Tanjug/AP Photo/Marcos Moreno
FOTO: Tanjug/AP Photo/Marcos Moreno

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: