Poruka iz Rusije nakon odluke Amerike

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško oglasio se povodom vesti da će Vašington izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2020.

19:46

Poruka iz Rusije nakon odluke Amerike
Foto: Getty Alexander Aksakov

On je istakao da ruska strana ni na koji način ne krši taj Sporazum, prenosi Sputnjik.

Kako je rekao, Moskva odbacuje bilo kakve pokušaje da se američki izlazak iz Sporazuma o otvorenom nebu opravda postojanjem nekih tehničkih problema.

"Sva pitanja koje SAD pokreću kada je reč o Sporazumu o otvorenom nebu možemo da razmotrimo u okviru Komisije za konsultacije", rekao je Gruško i dodao da i Rusija ima prigovore na ispunjavanje odredbi Sporazuma od strane Amerike ali da su to sve tehnička pitanja.

Gruško ističe da je to multilateralni sporazum i da će izlazak Amerike pogoditi interese svih ostalih.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da ovaj potez Vašingtona podriva fundamentalni Sporazum kojim se jača bezbednost u Evropi.

Oglasio se i stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihailk Uljanov koji kaže je Amerika odlučila da napusti Sporazum pri čemu sama ideja o njegovom nastanku potiče upravo od američkog predsednika Ajzenhauera.

Prethodno je američki predsednik Donald Tramp saopštio da će Amerika izađi iz Sporazuma o otvorenom nebu, prenela je agencija AFP. Prema saopštenju Rojtersa, Tramp je rekao da je u dobrim odnosima sa Rusijom, ali da Moskva ne poštuje Sporazum o otvorenom nebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: