Od 1. juna otvaranje granica: Bez karantina između Bugarske i Srbije; turistički u Grčku od 15. juna

Granice između Srbije, Bugarske i Grčke biće otvorene 1. juna.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ suprunvit
Ilustracija: Depositphotos/ suprunvit

Pročitajte još:

Od petka ulazak u Srbiju bez karantina i negativnog testa na kovid 19

To je dogovoreno na video-sastanku četvorke koju čine Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija, a na kojem je našu zemlju predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da je, radi promovisanja ekonomskih aktivnosti, Srbija saglasna da se granice otvore 1. juna, uz primenu odgovarajućih epidemioloških mera.

On je naglasio da je međusobni dogovor za ublažavanje ograničenja za prelazak granice jedan od ključnih elemenata za podsticanje ekonomije, posebno u oblasti turizma. Sagovornici su zaključili da se sve četiri zemlje uspešno bore sa koronavirusom i konstatovali da bi otvaranje granica omogućilo brži oporavak nacionalnih ekonomija.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je otvaranje grčke granice od 1. juna za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama, dok je otvaranje granica za turistička putovanja predviđeno od 15. juna.

Putovanja između Bugarske i Srbije, kao i Bugarske i Grčke od 1. juna će biti moguća bez karantina, a to je dogovoreno na video-konferenciji lidera Bugarske, Srbije, Grčke i Rumunije, saopštio je danas bugarski premijer Bojko Borisov.

Kako je rekao, putnici će samo morati da popune bilateralnu deklaraciju da nemaju simptome virusa kovid 19, da nisu bili u karantinu u svojoj zemlji, da pristaju da putuju na sopstvenu odgovornost i da će ostaviti svoj kontakt-telefon, prenosi BTA.

Borisov je kazao da se nada da će i rumunski parlament doneti sličnu odluku, s obzirom na to da je vlada te zemlje podnela ostavku.

Video-konferencija kvadrilaterale održana je na inicijativu Borisova i u njoj su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, grčki premijer Kirijakos Micotakis i rumunski premijer Ludovik Orban.

Oni su na sastanku takođe razgovarali o merama za olakšavanje putovanja i obnavljanja razmene turista bez zdrastvenog rizika po ljude.

Sastanku su prisustvovali, piše bugarska agencija, ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, turizma, zdravlja i saobraćaja četiri zemlje.

Borisov je dodao da će se lideri četiri zemlje lično susresti 1. juna u Varni na Crnom moru.

Dogovoren je i susret Visokog saveta u Bugarskoj početkom juna, gde će, pre sastanka Saveta, biti održan i bilateralni susret predsednika Vučića i premijera Borisova, tokom kojeg je planiran razgovor o zajedničkim infrastrukturnim projektima.

To će biti prvi susret kojim će biti nastavljena dobra praksa tromesečnih sastanaka lidera Visokog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu