Dr Stevanović: Još uvek ima teških slučajeva

Današnji sastanak je redovni sastanak medicinskog kriznog štaba, kaže dr Goran Stevanović sa Klinike za infektivne i tropske bolesti.

Izvor: B92

Utorak, 19.05.2020.

09:04

Dr Stevanović: Još uvek ima teških slučajeva
Foto: TV Prva, screenshot

Kakva će biti procena epidemiološke situacije uradiće epidemiolozi, ali porast broja zaraženih nije zabrinjavajući.

"Mi u ovom trenutku ne pričamo o otvaranju novih kovid centara, već o posputnom zatvaranju. Svaki procenat obolelih ispod 5 posto od testirani ne zahteva aktiviranje novih kapaciteta", navodi dr Stevanović.

Ali još uvek ne možemo potpuno da se opustimo i dalje moraju da postoje kovid 19 centri

Danas zbog ubrzane detekcije i zašto se pacijenti na vreme javljaju u Srbiji je malo težih kliničkih formi zbog koronavirusa, ali ih i dalje ima,

"Na infektvinoj klinici i dalje vidimo teške klinike slike", kaže.

Na pitanje kada će Srbija proglasiti kraj epidemije, kaže da epidemiološki kriterjum jeste kada nakon dvostrukog inkubacionog perioda ne bude slučajeva koronavirusa.

"Kada će to biti - to ćemo da sačekamo", kaže.

Dodaje da moramo da budemo spremni za pojavu novog broja obolelih na jesen, ali da li će se desiti ili neće to zavisi od mnogo faktora.

On je rekao da će struka reagovati shodno potrebama i broju obolelih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: