Tuča u parlamentu u Hongkongu zbog prokineskog poslanika VIDEO/FOTO

U parlamentu u Hongkongu došlo je do sukoba, drugi put ovog meseca, nakon što je prokineski poslanik izabran za predsednika odbora za nadzor zakonskih predloga.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2020.

11:52

Tuča u parlamentu u Hongkongu zbog prokineskog poslanika VIDEO/FOTO
EPA-EFE/ JEROME FAVRE

Time je završena višemesečna borba za kontrolu sa suparničkom strujom.

Odbor koji odlučuje o tome kada će zakoni biti stavljeni na glasanje i koji može da stavi veto na predloge zakona bio je bez predsednika više od šest meseci.

Centralna vlada u Pekingu optužila je zamenika predsednika Denisa Kvoka da namerno odlaže proceduru izbora predsednika odbora, zbog čega kasni donošenje zakona, što negativno utiče na javni interes, prenosi AP.

Kvoka je u petak zamenio Čan Kin-por, koga je predsednik skupštine postavio kako bi danas predsedavao izborima za predsednika odbora.

Nakon tuče i uzvikivanja parola, Čan je izbacio većinu opozicionih poslanika, pa je prokineska poslanica Stari Li lako izabrana za predsednicu odbora.

Kako navodi AP, njen izbor će verovatno ubrzati donošenje kontroverznog zakona kojim bi zloupotreba kineske himne bila tretirana kao krivično delo.

Premijerka Hongkonga Keri Lam rekla je prošle nedelje da je donošenje tog zakona, koji će biti na dnevnom redu sednice odbora 27. maja, prioritet.
EPA-EFE/ JEROME FAVRE

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: