Vučić: Ako budemo imali problem sa koronom, izbori neće biti najvažniji VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na rekonstrukciji i izgradnji Kliničkog centra Srbije u Beogradu, u okviru Faze A.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2020.

07:08

Vučić: Ako budemo imali problem sa koronom, izbori neće biti najvažniji VIDEO/FOTO

Vučić je, tokom obilaska, rekao da su građani upravo u proteklom periodu videli koliko je važno zdravstvo i da novac uložen u kliničke centre i bolnice "nije bačen u bunar", već da je to vrlo važna stvar.

Naveo je da će KCS imati i najmoderniju opremu, te dodao da ne smeju ni klinički centri u Novom Sadu i Kragujevcu da zaostaju.

On je nakratko porazgovarao sa radnicima, zahvalio im se na marljivosti i trudu i poželeo srećan rad.

Sa predsednikom su radove obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor KCS Milika Ašanin.

Radovi na obnovi KCS počeli su u avgustu 2018. godine kada je najavljen projekat vredan 110 miliona evra, koji će imati dve faze.

Vučić je radove obišao i u aprilu prošle godine, kada je istakao da je ulaganje u KCS od najvećeg, kapitalnog značaja za Srbiju, jer je reč o ogromnom novcu koji se ulaže za izgradnju nove zgrade Kliničkog centra i obnovu stare.

Posle izgradnje i obnove KCS će se prostirati na oko 30.000 kvadrata i dobiti 930 novih ležajeva, od kojih 200 novih u intenzivnoj nezi.

U prvoj fazi KCS će, kako je ranije najavljeno, dobiti kompletno nov urgentni centar sa 500 novih kreveta, od kojih 150 na intenzivnoj nezi, 30 operacionih sala, nuklearni centar, nove ordinacije, proširenu laboratoriju.

Glavni izvođač radova je konzorcijum koji čine "GH holding" i "Delta inženjering", a na gradlištu je svakodnevno više od 300 radnika.

Prva odluka o izgradnji KCS doneta je 1973. godine, radovi su počeli 1976. godine, a zgrada Poliklinike otvorena je 1987. godine.

U Kliničkom centru koji se gradi biće preko 900 ležajeva i 300 jedinica intenzivne nege, a prema rečima ministra Zlatibora Lončara, biće 2.000 prostorija.

Planira se da radovi budu završeni do septembra 2022. godine.

Za 15 dana je urađena najnovija laboratorija koja dnevno obradi više hiljada uzoraka na koronavirus, kaže Lončar.

Vučić: Ovo je za nas od posebnog značaja

"Ovo je za nas od posebnog značaja", kaže predsednik Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, ovaj klinički centar biće ponos svih građana.

"Mene su nazivali premijer za toalete, ali ovde će biti 532 mokra čvora", kaže predsednik.

Objašnjava da će KC biti mesto gde će se spasavati hiljade života.

"U našoj zemlji Ustav i zakoni određuju kada se izbori održavaju", kaže Vučić i objašnjava da je to kao sa polaganjem ispita i da ne treba odlagati,

Kaže i da Srbija ima najblaži odnos prema izbeglicama i da razumemo kako je ljudima iz Sirije, Avganistava i solidarnost ćemo pokazivati i u narednom periodu.

"Želimo da sprečimo da građanima neko upada na posede, ali i probelme među nima", kaže Vučić i dodaje da javni red i mir moraju da se poštuju.

Na pitanje da li bi porast novozaraženih koronavirusom mogao da utiče na odlaganje izbora, Vučić odgovara da su se sada oni koji su lupali u šerpe i tražili ukidanje mera protiv koronavirusa uhvatili za slamku spasa, jer misle da bi u septembru imali bolje rezultate na izborima.

"Kada su se okupljali na Vračaru u toku policijskog časa, svi su ćutali. I kad su se okupljali ispred Predsedništva. Onda vam je zasmetao neki drugi političi skup, koji je i meni zasmetao", kaže i dodaje:

"Ako budemo imali problema sa koronom i veliki broj zaraženih, izbori neće biti najvažniji".

Ipak, ne misli da će do toga doći.

Kada je u pitanju lider Dveri Boško Obradović, predsednik kaže da su on (Obradović) i njegovi saradnici govorili da sa njim neće da razgovaraju.

"Ne znam o čemu bismo sada razgovarali. Izborna kampanja je u toku", kaže.

Kaže da situacija u Vranju jeste nešto bolja nego juče, ali da nije dobra. Prema njegovim rečima, danas do 10 časova ima još 15 obolelih.

"Naš cilj nije da pokazujemo lažne podatke, već da zaštitimo živote. Zašto testiramo veliki broj ljudi."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: