Novo žarište koronavirusa u Srbiji, donete nove mere

Prema zvaničnim podacima, u poslednja tri dana u Vranju je registrovano prisustvo koronavirusa kod 53 građana.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Getty Images/Justin Sulivan
Getty Images/Justin Sulivan

Pročitajte još:

Nakon tri nedelje bez novozaraženih - registrovan novi slučaj koronavirusa u Kragujevcu

Na sastanku Kriznog štaba u Vranju doneta je odluka da niko na javnim mestima, u marketima, kafićima ne sme da se pojavi bez zaštitne maske i rukavica. Građani su obavezni da drže i fizičko rastojanje.

Povodom novonastale situacije, pojave novog žarišta u tom gradu, vanrednoj sednici gradskog Štaba prisustvovao je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Ministar je izneo preporuke za najbolji način za sprečavanje širenja virusa i predstavio sistem po kojem radi Krizni štab Vlade Srbije, kako bi i u Vranju sledili taj primer i tako na najbolji način zaštitili svoje građane.

"Ne smemo dozvoliti širenje virusa ni u jednom gradu u Srbiji, zato je bitno da odmah reagujemo kada čujemo da negde postoji još novih slučajeva zaraze", istakao je Ðorđević na sednici Štaba, saopšteno je iz Ministarstva.

Dodao je da ukidanje vanrednog stanja ne znači i kraj epidemije, te da zato moramo svi biti oprezni i postupati u skladu sa svim instrukcijama Vlade Srbije i Kriznog štaba.

Kada je u pitanju situacija u Vranju, najbitnije je da se svi novi slučajevi potpuno izoluju, kazao je Ðorđević i dodao da je potrebno i intenzivirati nadzor sanitarnih inspektora u fabrikama u Vranju, s obzirom na to da su oni nadležni za kontrolu sprovođenja preventivnih mera.

Ministar je dodao i da će Inspekcija rada vršiti pojačane nadzore u tom gradu, kako bi kontrolisala bezbednost i zdravlje na radu, ali i poštovanje radničkih prava.

Ðorđević je istakao da Zdravstveni krizni štab u Vranju o svim preduzetim merama, eventualnim poteškoćama, odnosno celokupnom razvoju situacije mora da obaveštava Krizni štab Vlade Srbije, kako bi zajedno uticali da se virus na što brži i bolji način u potpunosti iskoreni iz tog grada.

Ponovo aktivirana kovid bolnica

Zbog porasta broja novoobolelih u Vranju ponovo je aktivirana kovid 2 bolnica, koja je bila zatvorena krajem aprila.

Direktorka Zdravstvenog centra Ljiljana Antić izjavila je za RTS da su to većinom kontakti radnika dve privatne firme.

Težu kliničku sliku ima šest pacijenata, dok su ostali pozitivni na koronavirus sa lakšom kliničkom slikom ili bez simptoma.

Povećan je i broj testiranih, pre svega kontakata radnika dva preduzeća, za proizvodnju nameštaja i obuće.

Koronavirus - lokal - dnevno
Infogram

strana 1 od 201 idi na stranu