Napeto u Sarajevu - služi se misa za žrtve u Blajburgu, antifašisti pevaju "Bella Ciao" VIDEO/FOTO

Sporna "blajburška komemoracija" stradalim pripadnicima ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika u Drugom svetskom ratu danas će biti obeležena.

Izvor: B92

Subota, 16.05.2020.

12:01

Napeto u Sarajevu - služi se misa za žrtve u Blajburgu, antifašisti pevaju
AP Photo/Kemal Softic

Biće održana na tri mesta - u Blajburgu, Zagrebu i, prvi put, u Sarajevu.

U 10 sati biće položeni venci kod spomenika na Blajburškom polju u ime vlasti Hrvatske i Počasnog blajburškog voda, a sat vremena kasnije na groblju Mirogoj u Zagrebu biće održana molitva i polaganje venaca.

U podne će u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu biti održana misa, uz stroge mere popisane zbog epidemiološke situacije.

Sarajevski mediji javljaju da je novinarima zabranjen prilaz katedrali, a oni koji će prisustvovati misi ulaze na sporedni ulaz.

Kako izveštava Avaz.ba nekoliko građana Sarajeva danas se na kraju Štrosmajerove ulice u neposrednoj blizini katedrale Srca Isusova okupilo i protestovalo zbog mise.

Oni su uzvikivali "Ustaše su fašisti, no passaran".

Antifašisti pevaju partizanske pesme

AP Photo/Kemal Softic
Na komemorativnoj šetnji Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) okupio se veliki broj ljudi kako bi izrazili pijetet prema žrtvama Drugog svetskog rata, ali i poslali antifašističku poruku, prenosi Klix.ba.

Oni su stigli do Večne vatre što je i bilo krajnje odredište, a tokom šetnje od Marijin Dvora do Vječne vatre čule su se partizanske pesme i antifašistički povici.

Hrvatski ambasador došao na misu

AP Photo/Kemal Softic
Neke od građana, koji su uspeli doći do katedrale, noseći transparente na kojima je ispisano da su ustaše fašisti, policija je legitimisala i napisala im prekršajne kazne.

Samoj misi prisustvuje oko 20 osoba, među kojima su i hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić, predsednik HDZ 1990. Ilija Cvitanović, kao i delegacija Hrvatskog narodnog sabora.

Pokrovitelj mise je Sabor Hrvatske, a potpokrovitelj Hrvatski narodni sabor u BiH.

Burna reagovanja stranaka i nevladinih organizacija

AP Photo/Kemal Softic
Ministarstvo unutrašnjih poslova u Sarajevu potvrdilo je da će zbog najavljene mise danas biti pojačane mere sigurnosti u glavnom gradu BiH, uključujući ograničenja kretanja u okolini katedrale.

Najava skupa u Sarajevu izazvala je burna reagovanja stranaka, nevladinih organizacija i pojedinaca, koji su to osudili, smatrajući da se time kreira nova istorija i vrši revizija činjenica o Drugom svetskom ratu.

Brojne nevladine organizacije, ali i političke stranke iz BiH, pozvale su građane Sarajeva na protestna okupljanja u vreme služenja mise, koju su ocenili kao politički događaj čiji je cilj rehabilitovanje ustaškog režima i NDH, preneo je Blic.

Takođe, policija austrijske pokrajine Koruška potvrdila je da su prijavljene dva protestna skupa zbog polaganja venaca u Blajburgu.

Svetski jevrejski kongres je oštro osudio održavanje mise tzv. žrtvama Blajburga 16. maja u Sarajevu, uz ocenu da je reč o odavanju počasti i pripadnicima ustaškog pokreta koji su u maju 1945. položili oružje.

Hrvatski javni servis će prikazati tri emisije posvećene Blajburgu, a prva je prenos mise u sarajevskoj katedrali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: