Tiodorović: Radnici iz Jure se najverovatnije zarazili u autobusima koji su ih dovozili na posao VIDEO

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da će svi radnici fabrike "Jura" u Leskovcu biti testirani na koronavirus, a do sada je urađeno 1.200 testova.

Izvor: B92

Subota, 16.05.2020.

09:05

Tiodorović: Radnici iz Jure se najverovatnije zarazili u autobusima koji su ih dovozili na posao VIDEO
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

On je za televiziju Prva pojasnio da će svih 2.850 radnika biti testirano sutra i prekosutra kako bi bila sprečeno dalje širenje kovida-19.

"To jesu mladi ljudi sa asimptomatskim oboljenjem, tih 68 zaraženih što smo otkrili, može se reći da nemaju mnogo znakova oboljenja ili manjih tegoba. Oni se dosta kreću i mogu biti važan izvor infekcije, a pošto potiču iz sela okolo mogu proširiti infekciju, to može da predstavlaj veliki problem", zaključio je on.

On je kazao da je sada neophodno odvojiti zaražene od onih koji to nisu, te da oni koji su sa lakšim tegobama budu smešteni u kovid bolnice, najverovatnije u Nišu.

"Da to bude rešenje da presečemo dalju lokalnu transmisijuu i da ovo moguće lokalno žarište ugasimo", rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, došlo je do zaražavanja u pogonu fabrike "Jura" i u Vlasotincu, a uzrok je način organizacije rada.

"Ako su radnici na traci pitanje je da li možete da postignete da budu na dva metra razmaka. Izgleda da je u početku bilo problema i sa zaštitnom opremom", rekao je on.

Tiodorović je kazao i da je u toj fabrici problem nastao i u autobusima koji su prevozili radnike na posao, a u kojima se nije poštovala odluka o razmaku i praznim sedištima.

"Bili su zbijeni u autobusima u kojima su prevoženi, nije bila poštovana odluka o razmaku", rekao je on.

Tiodorović je najavio da će odluka Vlade o novim merama sigurno biti obaveza nošenja zaštitnih maski za lice u zatvorenom prostoru.

"Ako ste napolju, u bašti restorana, sigurno maska neće biti neophodna, ali ako ste u zatvorenom prostru ili radnom prostoru maska mora bit neophodna", rekao je on.

Govoreći o popuštanju mera, Tiodorović je rekao da je Evropska unija najavila takav trend od 15. juna i da je sigurno da će Srbija to pratiti.

Na pitanje da li smo se previše opustili poslednje sedmice, epidemiolog je kazao da će se posledice toga videti u izveštajima o zaraženima od ponedeljka, utorka ili srede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: