Kim Džong Un sproveo novu čistku

Čelnici severnokorejskih vojnih obaveštajnih službi smenjeni su, kao i prvi čovek obezbeđenja predsednika Severne Koreje Kim Džong Una, prenosi RTS.

Izvor: B92, RTS

Petak, 15.05.2020.

08:47

Kim Džong Un sproveo novu čistku
Foto: EPA-EFE/KCNA

Dugogodišnji šef špijunskih operacija vojske, Džang Kil Song smenjen je bez objašnjenja, nedugo posle misterioznog dvadesetodnevnog nestanka lidera Severne Koreje.

Severnokorejska vojna obaveštajna služba jedna je od ključnih poluga vlasti i zapad je smatra odgovornom za čitav niz akcija, uključujući napade na disidente i torpedovanje južnokorejskog ratnog broda pre desetak godina.

Osim šefa vojnih obaveštajaca, smenjen je i šef Kimovog obezbeđenja Jun Džong Rin.

Čistka u vojnoj obaveštajnoj službi usledila je posle cunamija spekulacija oko Kimovog zdravstvenog stanja, pokrenutih pošto je na dvadesetak dana "nestao" iz javnosti.

Kim Džong Un se nakratko pojavio prilikom otvaranja jedne fabrike, ali se odmah zatim ponovo povukao iz javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: