"Rusija umanjuje broj mrtvih", "Amerikanci uvereni da su najbolji u svemu"

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov zatražio je od glavnog urednika Njujork tajmsa da demantuje navode iz članka o broju preminulih od koronavirusa u Rusiji.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.05.2020.

07:36

Ilustracija: Depositphotos/Aquir014b

To je saopštila ruska ambasada.

Prethodno je ruska ambasada u Londonu pozvala Fajnenšel tajms da opovrgne tvrdnje iz svog članka u kojem se navodi da je broj preminulih od kovida 19 u Rusiji navodno mnogo veći od zvanične statistike.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je ranije da je slična poruka poslata predstavniku OEBS-a za slobodu medija Harlemu Deziru.

Fajnenšel tajms i Njujork tajms objavili su članke u kojima se tvrdi da je broj preminulih od koronavirusa u Rusiji veći od zvaničnih podataka za 70 odsto.

Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije u Rusiji Melita Vujnović rekla je da nema dokaza o tome da se broj preminulih u toj zemlji namerno umanjuje.

Ruski ekspert Jurij Svetov ocenio je da su to "pucnjevi informacionog rata", prenosi Sputnjik.

"Prvo su SAD optužile Rusiju da mi navodno pišemo neistine o tome kako se u Americi vodi borba protiv koronavirusa i da izmišljamo verzije da su taj virus stvorili Amerikanci. To su bili 'probni' pucnji. Sada idemo na sledeću fazu – navodno, mi skrivamo broj smrtnih slučajeva. Međutim, suočavamo se sa činjenicom da se u SAD beleži ogroman broj obolelih i umrlih od korone, pa je za one koji su ubeđeni 'u prednost Amerike uvek i u svemu' nepojmljivo to da postoje druge zemlje gde je obolelih manji i gde je proces borbe protiv pandemije organizovan bolje. Zbog toga šire lažne vesti", kaže Svetov.

U Rusiji je do sada prijavljeno 252.245 slučajeva koronavirusa i 2.305 preminulih.

Ruska statistika registruje samo one koji su umrli direktno od koronavirusa, a ne i preminule od drugih, pratećih bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: