"Došao sam da molim za oproštaj": Amfilohije pred sudom u Nikšiću VIDEO/FOTO

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je ispred zgrade Suda u Nikšiću da je došao da zatraži oprost od Joanikija.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.05.2020.

13:05

Default images

Amfilohije je rekao da sebe smatra krivcem zbog toga što je vladika budimljansko-nikšićki u pritvoru.

"Ako neko treba da bude suđen i bude mu presuđeno, onda nema drugoga u Crnoj Gori sem mitropolita", rekao je Amfilohije, koji se u NIkšiću pojavio oko podneva.

On je podsetio da je Joanikije na jutarnjoj liturgiji rekao da ove godine neće biti litije, te da je on kao mitropolit pod tim uslovom i došao na moleban.

"Vladika je bio do poslednjeg trenutka za to da sveštenici ne izlaze", rekao je Amfilohije, dodajući da su na ulice izašli kada je video koliko mnogo građana je došlo.

Poručio je državnim organima da odmah oslobode Joanikija i sveštenike, "ako misle na budućnost svoje Crne Gore, na jedinstvo i slogu naroda".

Ocenio je da vlast hapšenjem Joanikija i sveštenstva priprema, građanski rat, te poručio da je vreme da se "prekine sa bratoubistvima" u Crnoj Gori.

Građani su se jutros nakon devet sati okupili ispred Osnovnog suda u Nikšiću, koji danas treba da odluči o ukidanju ili produženju pritvora za vladiku Joanikija I sveštenstvo SPC.

Podgoričke Vijesti su prenele da je uzimanje izjava od osumnjičenih sveštenika završano, a njihovi advokati su rekli da neće davati izjave, već da će se obratiti novinarima na konferenciji koju u podne u Nikšiću organizuju Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka.

Pored advokata Save Kostića, Vere Mijanović i Dragana Šoća, novinarima će se obratiti i protojereji Miodrag Todorović i Velibor Džomić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: