Evropska komisija odlaže izveštaj o napretku Srbije

Evropska komisija najavila je odlaganje godišnjih izveštaja o napretku zemalja koje se nalaze u procesu pristupnja Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.05.2020.

15:00

Evropska komisija odlaže izveštaj o napretku Srbije
Ilustracija: Getty images/ Adam Berry

Predstavljanje tzv. "paketa proširenja", koji obuhvata i izveštaj o napretku Srbije, bilo je planirano za jun, da bi se sada taj termin pomerio za jesen 2020. godine, saznaje Tanjug u Briselu.

U diplomatskim izvorima EU navode da je Evropska komisija na sastanku s predstavnicima zemlja članica najavila da će se zbog problema sa krizom COVID-19, koja je usporila rad briselske administracije, izveštaji o napretku zemalja Zapadnog Balkana u procesu evrointegracija odložiti za jesen.

Diplomatski izvori ocenjuju da su zemlje članice bile iznenađene ovakvim pomeranjem termina za godišnji izveštaj o napretku koji se uobičajno predstavlja ”tokom proleća”, a ovoga puta je, upravo zbog pandemije, bio nezvanično najavljivan za jun.

Za Srbiju ovakvo odlaganje može da predstavalja problem imajući u vidu činjenicu da članice EU pre otvaranja novih poglavlja s Beogradom ”konsultuju” izveštaje Evropske komisije o stanju u oblasti vladavine prava (poglavlja 23 i 24) i primene dogovorenog u dijalogu sa Prištinom (poglavlje 35).

Odlaganje izveštaja za jesen moglo bi da znači da Srbija u junu neće biti u prilici da napravi novi korak na svom putu ka EU i otvori neko od već spremnih pristupnih poglavlja.

Evropska komisija bi eventalno, umesto izvešataj o napretku, u junu mogla da predstavi tzv. "non pejepr” i tako informiše zemlje članice EU o napretku Srbije u oblasti vladavine prva, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Srbija je do sada u pregovoprima o članstvu sa EU otvorila 18 od ukupno 35 pristupnih poglavalja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: