Sve oči uprte u ruski broj - sad se Moskva pravda

Ruski zvaničnici branili su se od sumnje u stopu smrtnosti od kovida 19 u toj zemlji, jer je ona neobično niska, piše Gardijan.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.05.2020.

15:46

Sve oči uprte u ruski broj - sad se Moskva pravda
AP Photo/Dmitri Lovetsky

Moskva je istakla da je način brojanja smrti od tog virusa u toj zemlji "izuzetno precizan".

Podaci koji su objavljeni ove nedelje dali su pregled iznutra kako Rusija, koja je druga u svetu po broju potvrđenih slučajeva koronavirusa, tabelarno beleži smrt od bolesti, što se znatno razlikuje od mnogih zapadnih zemalja.

Stopa smrtnosti u Rusiji iznosi 0,9 odsto, što je izvanredno, imajući u vidu da je među zemljama koje se suočavaju sa najgorom epidemijološkom situacijom u svetu.

"Nikada ne manipulišemo zvaničnim statističkim podacima", rekla je potpredsednica ruske vlade zadužena za zdravstvenu zaštitu Tatjana Golikova.

Zvaničnici su takođe odbili rezultate izveštaja Njujork tajmsa o stopi smrtnosti u Rusiji.

Kao deo svog odgovora, moskovsko zdravstveno odeljenje otkrilo je da više od 60 odsto pacijenata sa koronavirusom u ruskom glavnom gradu nije zabeleženo kao umrlo od kovida, jer je obdukcija pokazala da su umrli zbog drugih uzroka.

Podaci o smrtnosti u Rusiji bi bili dvostruko veći

Podaci bi bili dvostruko veći o broju umrlih od koronavirusa u Moskvi, da je grad brojao smrtne slučajeve isto kao i države poput Španije i Italije, gde je pozitivan test na koronavirus kod pokojnika dovoljan da se označi kao "smrt od kovida 19", piše Gardijan.

Moskovsko zdravstveno odeljenje u sredu je ocenilo svoju metodologiju kao "izuzetno preciznu", napominjući da su izvršili obdukcije na 100 odsto slučajeva "za razliku od većine drugih zemalja".

Bilo koji od brojeva Rusiju bi i dalje ostavio daleko ispod SAD, Velike Britanije i najteže pogođenih zapadnoevropskih zemalja u pogledu stope smrtnosti u odnosu na broj stanovnika.

Moskva je svoj iznenađujuće mali broj smrtnih slučajeva pripisala tome što se vrši masovno testiranje i brzo reaguje na potvrđene slučajeve.

U međuvremenu, ruski zvaničnici su javno prozvani i kritikovana je njihova metodologija, a čak se i sumnja da prikrivaju statistiku.

Golikova, ministarka zdravlja, nedavno je tvrdila da je prosečna stopa smrtnosti u Rusiji 7,6 puta niža u odnosu na svetski prosek.

Uporedni podaci ilustruju kontroverze oko različitih metoda brojanja smrtnih slučajeva od koronavirusa, što pokazuje zašto akademski radnici veruju da će "prekomerni mortalitet" u određenom periodu, ukoliko je iznad proseka, najbolje pokazati kakve su posledice kada virus prođe kroz zemlju.

"Ne vredi direktno upoređivanje stopa smrtnosti u različitim zemljama, jer koriste različite metode klasifikacije uzroka smrti", rekla je viša naučna saradnica u Ruskoj predsedničkoj akademiji za nacionalnu ekonomiju i javnu upravu Tatjana Mihajlova.

Stručnjaci kažu da postoji mnogo razloga za različite stope smrtnosti, uključujući i režime testiranja, lokalna pravila za kodiranje smrti od koronavirusa, različite nacionalne starosne demografije, ali i stadijume epidemije, bolnički kapacitet i još mnogo toga.

Novi podaci koje je u nedelju objavila ruska vlada pokazali su da je broj umrlih u glavnom gradu ovog aprila bio za oko 18 odsto veći od prosečnog broja smrtnih slučajeva registrovanih u tom mesecu u poslednjih 10 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: