Jakuze plaši i upropaštava "mali, nevidiljivi mikrob"

Po svemu sudeći, koronavirus nije mogao da se dogodi u nezgodnijem trenutku za japanske kriminalne klanove jakuza, koji su se borili za opstanak i pre pandemije

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.05.2020.

12:41

Jakuze plaši i upropaštava
Ilustracija: EPA/FRANCK ROBICHON

Tokom vanredne situacije klanovi su se uglavnom bavili prevarama povezanim sa epidemijom, a ulične cene droge su povećane, jer su jakuze nastojali na svaki način da ostvare profit i poboljšaju svoj status, tvrde japanski kriminolozi, eksperti za organizovani kriminal.

Neki mediji su preneli da su se jakuze tokom krize bavile i humanitarnim radom, sve u želji da poboljšaju svoj javni imidž, saznaje dopisnik Skaj njuza.

Tomohiko Suzuki, autor koji se bavi japanskim kriminalom, smatra da su klanovi tokom epidemije najviše profitirali od prodaje narkotika, čija je cena udvostručena tokom krize.

"Zbog zabrane kretanja, droga nije mogla da se prodaje na ulici već se naručivala telefonom, a isporuka bi stigla vozilom dilera do korisnika", kaže Suzuki i procenjuje da će se jakuze u narednom periodu najviše baviti zelenašenjem.

"Platni pormet je usporen, pa su pozajmice sa nerazumno visokim kamatama tražene", zaključuje Suzuki.

I dok mlađi članovi klanova moraju da budu na ulicama, oni stariji koji predvode jakuze ostaju kod kuće jer se plaše da bi mogli da "nastradaju od malog, nevidljivog mikroba", što bi, ukazuje Suzuki, moglo biti protumačeno kao znak slabosti u mačo svetu japanskih jakuza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: