Sporni čas na javnom servisu: Veličanje NDH, briga o čistoći jezika i "nametanje srpskih reči" VIDEO/FOTO

Sporni snimak nastave hrvatskog jezika na daljinu za osmi razred osnovne škole, emitovala je Radio-televizija Vojvodine, vojvođanski javni servis.

Izvor: Sputnjik
Podeli

Радио телевизија Војводине, државни сервис, настава за 8ми разред ( вероватно мањине) фашизам у пуном цвату НДХ, чисти хрватски језик, , српска хегемонија, зли Срби и све у пакету....ужас....

Posted by Nebojsa Glisic on Wednesday, May 13, 2020

Čas hrvatskog jezika na daljinu, u kom se obrađuje lekcija o istoriji tog jezika, govori, između ostalog, na sporan načion i o periodu Kraljevine Jugoslavije i NDH, kao i o tome da se, upravo u NDH, najpravilnije govorilo, prenosi Sputnjik.

U lekciji o hrvatskom jeziku iz udžbenika "Hrvatska krijesnica“, kaže se da su u vreme Kraljevine tadašnji jezikoslovci težili da poistovete srpski i hrvatski jezik. Međutim, uz to je i "objašnjeno“ da je vlast "nametala srpske reči i nazive“.

U okviru lekcije navedeno je i da se tokom NDH, "vodila briga o čistoći i pravilnoj javnoj upotrebi hrvatskog jezika i pravopisa“, te da su "uklanjane iz hrvatskog jezika nepotrebne reči stranog porekla, posebno srbizmi, a stvarane su nove reči“.

Kritika nije pošteđena ni posleratna Jugoslavija. U lekciji je navedeno da je, iako su načelno jezici i pisma bili ravnopravni, "u SFRJ jačala politika unitarizma, a upravo je jezik postao sredstvo sprovođenja te politike“.

Takođe, navedeno je da je Novosadskim književnim dogovorom iz 1954. godine "nametnuta upotreba oba pisma (latinice i ćirilice) i isticanje složenog imena srpskohrvatski odnosno hrvatskosrpski“. Dodaje se i da se "u službenoj komunikaciji sve više počinje govoriti srpskim jezikom“.

Hvali se i sporna Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, koja se smatra uvodom u Hrvatsko proljeće, što je naznaka buđenja hrvatskog nacionalizma i raspada zajedničke države.

strana 1 od 201 idi na stranu