Orban odbio poziv Evropskog parlamenta

Mađarski premijer Viktor Orban odbio je poziv predsednika Evropskog parlamenta da učestvuje u raspravi o uvođenju vanrednog stanja u Mađarskoj zbog pandemije.

Izvor: Beta

Sreda, 13.05.2020.

15:31

Orban odbio poziv Evropskog parlamenta
Getty Images/Laszlo Balogh

Tema razgovora bile bi i posledice te odluke na osnovna prava i slobode građana.

"U ovom trenutku, borba protiv pandemije crpi svu moju energiju i snagu", naveo je Orban u odgovoru predsedniku EP Davidu Sasoliju.

Pitanje uvođenja vanrednog stanja u Mađarskoj i posledice po pravnu državu biće razmatrano sutra na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta

Prema pravilima, na ovakvim raspravama učestvuju "šefovi država ili vlada", naveo je Sasoli u pismu mađarskom premijeru, zahtevajući od Orbana da mu odgovori na poziv.

Budimpešta je, naime, planirala da je predstavlja ministarka pravde Judit Varga.

Mađarski parlament je krajem marta usvojio zakon koji Orbanu omogućava da do daljnjeg vlada ukazima tokom vanrednog stanja, uvedenog u borbi protiv korona virusa.

Takva ovlašćenja izazvala su zabrinutost predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i upozorenje 16 država članica EU.

Portparol mađarske vlade Žoltan Kovač je ocenio da ta rasprava u EP predstavlja "novi lov na veštice". "Levičari i liberali se igraju politike u trenutku kada je kontinent suočen sa jednom od najvećih zdravstvenih i ekonomskih kriza kakvu nismo imali jedan vek", napisao je Kovač na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: