Pompeo nosi Izraelu blagoslov SAD za aneksiju?

Državni sekretar SAD Majk Pompeo stigao je u Izrael, po najavi s fokusom na epidemiju i pitanje Irana u kontekstu regionalne bezbednosti. Ili - druga pitanja?

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.05.2020.

13:12

Pompeo nosi Izraelu blagoslov SAD za aneksiju?
EPA-EFE/ PHILIPP GUELLAND

Američki državni sekretar Majk Pompeo stigao je u posetu Izraelu koja će se po najavi Stejt departmenta fokusirati na epidemiju korona virusa i pitanje Irana u kontekstu regionalne bezbednosti, ali će na agendi, ocenjuje Forin polisi, biti mnogo važnija pitanja.

Sam Pompeo je u intervjuu za Izrael Hajom rekao da će tokom posete sa izraelskim zvaničnicima razgovarati "oči u oči" o mirovnom izraelsko-palestinskom planu koji je predložila Trampova administracija.

"Želim da ih (Benjamina Netanijahua i Benija Genca) navedem da ubrzaju napredak za koji mislimo da smo napravili sa Trampovom vizijom mira", rekao je Pompeo uoči svog prvog odlaska van SAD od marta kada je izbila epidemija.

A najurgentnije pitanje koje se tiče mirovnog plana je aneksija Zapadne obale o čemu bi u Knesetu trebalo da se glasa 1. jula.

Kritičari ocenjuju da je Pompeova poseta nešto više od šanse za američki blagoslov za takav potez.

Nedavno je bivši američki ambasador u Izraelu David Šapiro za Harec kazao da je poseta motivisana "željom da se koordiniraju pozicije" po pitanju aneksije Zapadne obale.

Šapiro je i u tekstu za Forin polisi u martu rekao da će aneksija trajno ugroziti podršku republikanaca i demokrata Izraelu i da bi mogla da ugrozi američku vojnu pomoć Izraelu.

I dok je jasno da Netanijahua ne treba puno ubeđivati, postavlja se pitanje da li će se Genc usprotiviti američkom planu. U tekstu se podseća i na pisanje Aksijosa da će Pompeo izvršiti pritisak na Netanijahua i Genca da formalno odobre plan Bele kuće koji omogućuje dalju aneksiju u kontekstu ustupaka i razgovora sa Palestincima.

Ipak, podseća Forin polisi, za tango je potrebno troje, a palestinski predsednik Mahmud Abas ponavlja da niko ne treba da se "zavarava da može da iskoristi činjenicu što je svet zauzet krizom oko korona virusa" da krši prava Palestinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: