Brnabićeva povodom odgovora Fridom hausu: Nije tačno da Srbija spada u hibridne režime

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je poslala odgovor na nedavni izveštaj organizacije Fridom haus za 2020. godinu.

Izvor: Beta

Sreda, 13.05.2020.

20:55

Brnabićeva povodom odgovora Fridom hausu: Nije tačno da Srbija spada u hibridne režime
EPA-EFE/ HAYOUNG JEON

Prema tom izveštaju Srbija je iz kategorije "delimično konsolidovanih demokratija" spuštena u kategoriju "hibridnih režima".

Brnabićeva je za RTS rekla da je kao predsednica Vlade poslala "studiozan odgovor na 18 strana" na taj izveštaj koji je, kako je ocenila, "pun kontradiktornosti i očigledan je subjektivan pristup jedne osobe koja ga je pisala".

"Čudi me da organizacija Fridom Haus za pisanje izveštaja nema tim stručnjaka, već samo jednu osobu. Taj izveštaj ne odslikava pravo stanje u Srbiji", kazala je Brnabićeva.

Ona je rekla da će Vlada Srbije sutra, u četvrtak, objaviti taj svoj odgovor, kojem je Vlada "studiozno pristupila".

Ipak je dodala da će Vlada usvojiti neke primedbe iz izveštaja Fridom hausa.

Brnabićeva je rekla da je odgovor Fridom hausu, kao reakciju na izveštaj, poslala u ime Vlade Srbije "da imamo dijalog kako da unapredimo stvari u Srbiji".

U najnovijem izveštaju "Države u tranziciji", organizacije Fridom haus, koja se bavi ljudskim pravima i promovisanjem demokratije u svetu, Srbija je ispala iz kategorije "delimično konsolidovanih demokratija" i na toj godišnjoj rang-listi, nakon analize stanja, Srbija je vraćena korak unazad, u grupu "tranzicionih" odnosno, "hibridnih režima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: