BiH: Respiratori iz Kine nisu za intenzivnu negu; nabavljač firma za proizvodnju malina poznatog voditelja

Posle stručnog veštačenja, Tužilaštvo BiH je navelo da nije preporučeno korišćenje respiratora koji su stigli iz Kine, na odeljenjima intenzivne nege.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 11.05.2020.

17:54

BiH: Respiratori iz Kine nisu za intenzivnu negu; nabavljač firma za proizvodnju malina poznatog voditelja
Ilustracija: EPA-EFE/ CLEMENS BILAN

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je danas saopštilo da respiratori koje je nabavila firma "Srebrena malina" iz Srebrenice ne poseduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata na odeljenjima intenzivne nege.

Od 4. maja, kada je počeo rad na predmetu, tim tužilaca je preduzeo niz radnji radi utvrđivanja svih okolnosti nabavke spornih respiratora, navodi se u saopštenju.

Putem instituta međunarodne pravne pomoći pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o nabavci spornih respiratora, vrše se veštačenja i pregledi dokumentacije.

Kako se navodi, tužilački tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu s policijskim i bezbednosnim agencijama, s kojima radi na predmetu.

Današanjim saopštenjem Tužilaštvo BiH dalo je konačan odgovor na pitanje za koji nivo upotrebe služe kineski respiratori, plaćeni 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,4 miliona evra).

Na to pitanje do sada nisu želeli da odgovore ni iz Federalne uprave civilne zaštite ni iz firme "Srebrena malina".

Sve vreme se spekulisalo da su ti respiratori namenjeni za upotrebu u ambulantnim kolima, a ne na odeljenjima intenzivne nege u bolnicama.

Kako pišu regionalni mediji, vlasnik firme "Srebrena malina" je pozati voditelj rijalitija na jednoj lokalnoj televiziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: