"Koronavirus pokazao slabosti EU"

Beč -- Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, povodom Dana Evrope, ocenio je da je pitanje potrebe novog sporazuma EU aktuelnije nego ikada.

Izvor: Tanjug
Podeli
Roland Schlager/APA via AP, Pool
Roland Schlager/APA via AP, Pool

"EU je najveće dostignuće 20. veka i istovremeno najuspešniji mirovni projekat na našem kontinentu", podvukao je Kurc u saopštenju.

On je istakao da se u aktuelnoj koronavirus krizi videlo da su zahtevi za novim sporazumom za Evropu aktuelniji nego ikada.

"Da bi naša dostignuća i jedinstveni evropski model življenja sačuvali u budućnosti i dalje ga razvijali, neophodne su danas promene. Mnogi izazovi budućnosti neće više moći biti rešeni pojedinačno od članica EU, već samo uz snažnu EU, što nam pokazuje i aktuelna koronavirus kriza", poručio je austrijski kancelar.

Prema njegovim rečima, poslednje nedelje su jasno pokazale koliko su važna dostignuća EU, ali istovremeno su jasnije bile i slabosti i prepreke u Uniji.

"EU se mora dalje razviti, a taj proces mora sada krenuti", podvukla je ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler.

Ona je istakla da se ne sme gubiti vreme pri savladavanju velikih izazova kao što su konkurentnost, zaštita spoljnih granica, izgradnja zajedničkog tržišta.

Smatra da treba da bude i više prostora za članice da u regionima prekogranično sarađuju, tamo gde je korisno i svrsishodno.

"Zajedno u velikim izazovima, regionalne probleme lokalno rešavati, mora biti cilj", naglasila je Edštadler, ukazujući na potrebu za novim sporazumom EU.

strana 1 od 10 idi na stranu