Dan Evrope zvaničnici čestitali video porukama VIDEO

EU obeležava Dan Evrope kao sećanje na dan kada je Šumanovom deklaracijom predloženo stvaranje Evropske zajednice uglja i čelika koja je zacrtala put EU.

Izvor: B92

Subota, 09.05.2020.

11:07

Dan Evrope zvaničnici čestitali video porukama VIDEO
Foto: Getty Adam Berry

Iz Brisela poručuju da Dan Evrope slavi evropsku solidarnost i jedinstvo.

Ipak, naglasak se stavlja i na činjenicu da obeležavaje 70 godina od Šumanove deklaracija i 25 godina od ulaska Austrije, Finske i Švedske u EU ove godine protiče u vanrednim okolnostima zbog pandemije kovid-19.

Tradicionalne manifestacije koje se povodom Dana Evrope održavaju širom kontineta ovoga puta su ograničene na poruke i interakciju EU zvaničnika sa građanima putem interneta.

Predsednica Evropske komsiije Ursula fon der Lajen u svom video obraćanju kaže da je Šumanova deklaracija pokazanim "gestom solidarnosti" izmenila sudbinu kontinenta.

"Od tog trenutka mnogo smo napredovali, ali solidarnost kao cilj je i dalje potrebna, čak potrebnije nego ikada", kaže fon der Lajen.

Ona se u poruci povodim Dana Evrope osvrnula na trenutnu krizu kovid-19 i ocenila da je pokazana "solidarnost na delu" koja se mora nastaviti.

"Solidarnost nije data sama po sebi. Ona zahteva napor i kompromise. Mi taj napor dugujemo našim građanima i budućim generacijama", poručila je fon der Lajen. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u svojoj video poruci naglašava da Evropa predstavlja slobodu, toleranciju, otvorenost, različitost, inovacije i dinamizam.

"Evropa je i solidarnost i jedinstvo", poruka je Mišela.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli je u video obraćanju čestitao 9. maj Dan Evrope podsetivši da je pre 70 godina, 9. maja 1950. godine francuski državnik Robert Šuman objavio do tada nezamisliv projekat pomirenja između Francuske i Nemačke za koji je i sam ocenio da je "skok u nepoznato".

"Ispostavilo se to je bio najhrabriji i dalekovidniji izbor koji je politika napravila u poslednjih 70-ih godina. Iz tog ''skoka u nepoznato'' rodila se Evropska unija", navodi Sasoli.

Predsednik Evropskog parlamenta ocenjuje da Šumanova deklaracija šalje poruku da politika, vođena zajedničkim interesom i hrabrošću, može poboljšati i promeniti stvarnost.

"Politika je korisna samo ako je hrabra i samo takva može da promeni stvari, pa i čitav svet", naveo je Sasoli. Šef diplomatije EU Žosep Borel kaže da je pre 70 godina počela integracija Evrope koja se danas nalazi pred najvećom zdravstvenom i ekonomskom krizom od svog nastanka.

"EU je uvek bila sposbna da pokaže svoju snagu kada je suočena sa krizom. Istorija pokazuje da jaka Evropa u svetu počinje od kuće i našeg jedistva", kaže Borel.

Šef diplomatije EU je pozvao na evropsko zajedništvo u suočavaju sa trenutnim globalnim okolnostima.

"Budućnost će biti onakva kakvu je danas napravimo. Hajed da novo poglavlje u istoriji Evrope bude u duhu Šumanove deklaracije", zaključio je Borel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: