Fabrici: Kovid 19 kriza je zbližila Srbiju i EU

Šef delegacije EU Sem Fabrici ocenio je da je kriza izazvana pandemijom kovida 19 pokazala da su odnosi Srbije i EU mnogo bliži nego što su bili pre dva meseca.

Izvor: B92

Petak, 08.05.2020.

16:27

Fabrici: Kovid 19 kriza je zbližila Srbiju i EU
Ilustracija: GettyImages/ AdamBerry

Kovid kriza, ako je posmatramo kao poslednji test, pokazala je elemente povezanosti, da zavisimo jedni od drugih, želje da radimo zajedno, da nas je borba dodatno približila...

Posle svega što smo prošli i uradili mogli smo da vidimo da smo danas mnogo bliži nego što smo bili pre dva meseca, rekao je Fabrici na ambasadorskom panelu o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti EU i njenih odnosa sa Srbijom, povodom Dana Evrope.

Na skupu u organizaciji Info-centra EU Fabrici i ambasadori Italije, Francuske, Holandije i Rumunje podsetili su da je i danas solidarnost ključna reč, kao i pre 70 godina, kada je usvojena Šumanova deklaracija, koja je temelj EU, ali su dodali da taj uspešan proces, utemeljen 9. maja 1950, još nije završen.

"Ideja solidarnosti bila je i danas je pokretačka snaga nove EU, gde i narodi van EU prosperiraju zahvaljujući svojm susedima. Danas, kada se borimo protivi kovida 19, ta reč ima i dalje isto značenje jer nam solidrnosti pomaže u izgradnji bolje budućnosti", rekao je Fabrici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: