"Videli smo da nismo sami": Svetski mediji preneli Vučićev tekst

"US Njuz" preneo je autorski tekst predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je iskazao lične stavove i misli o toku borbe Srbije sa pandemijom koronavirusa.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2020.

21:33

EPA-EFE/ Koca Sulejmanovic

Uz prihvatanje pomoći Kine za borbu protiv koronavirusa, predsednik Srbije je napisao da je njegova zemlja posvećena i prozapadnoj spoljnoj politici, započinje portal "US Njuz". Autorski tekst Aleksandra Vučića prenosimo u celosti.

"Otkako je proglašena pandemija koronavirusa, Kina, Evropa i Sjedinjene Države pružile su pomoć mnogim zemljama širom sveta u okviru svoje "koronavirusne diplomatije". Ali neke od ovih zemalja, poput Srbije, nepravedno su dovedene u pitanje zbog spremnosti da zatraže i dobiju podršku raznih partnera.

Sredinom marta Evropska unija naglo je postavila prepreke za izvoz određene medicinske opreme u zemlje koje nisu članice EU. Kao formalni kandidat za pristupanje EU, ali još uvek nije punopravan član, Srbiji će sada biti teže da sarađuje sa svojim evropskim susedima na pristupu zalihama neophodnim za spašavanje života svojih građana.

Istovremeno, Kina je počela da nudi Srbiji zalihe i druge oblike koronavirusne pomoći. Sposobnost Kine da pruži pomoć bila je logična, jer je izlazila iz krize baš kad se širenje koronavirusa pojačavalo širom Evrope i Sjedinjenih Država. Kako se stopa zaraze usporavala u Kini, to je oslobodilo višak opreme i medicinsku stručnost koja se sada može rasporediti na bilo koje drugo mesto širom sveta. Srbija je srdačno pozdravila ovu podršku.

Pored vitalnih potrepština kao što su respiratori i lična zaštitna oprema, Kina je Srbiji takođe poslala tim medicinskih stručnjaka iz Vuhana koji su imali nekoliko meseci iskustva na terenu u borbi protiv smrtonosnog virusa. Pošto je Kina mesecima pre Evrope i Sjedinjenih Država bila globalni epicentar koronavirusa, nijedna druga država, uključujući srpske evropske i američke partnere, nije stekla ovo iskustvo i posledične lekcije o suzbijanju bolesti. Dugo smo zahvalni predsedniku Si Đinpingu na njegovom angažmanu.

Ali, uprkos ovim prednostima, Kina sigurno nije jedina zemlja koja je pomogla Srbiji u ovom kriznom vremenu. Iako je Brisel nažalost održavao prepreke u izvozu sanitetskog materijala u Srbiju i naših suseda na Zapadnom Balkanu, EU sada pruža dragocenu podršku Srbiji i regionu. Njena pomoć iznosi 41 milion dolara neposredne pomoći zapadnom Balkanu u rešavanju vanredne situacije u zdravstvu i preraspodeli 406 miliona dolara za ublažavanje ekonomskog propadanja koronavirusa, uključujući 85 miliona dolara samo za Srbiju.

U finansijskom smislu, EU je najveći donator srpskih antikoronavirusnih napora od proglašenja pandemije, ali Brisel pomaže Srbiji da se pripremi za koronavirus i pre globalnog širenja bolesti kovid 19. Tokom proteklih 20 godina, EU je obezbedila više od 490 miliona dolara bespovratnih sredstava i kredita za zdravstveni sistem Srbije, što uključuje isporuku preko 250 vozila hitne medicinske pomoći, od kojih polovina poseduje ventilatore koji spašavaju život.

Slično tome, Sjedinjene Države dale su više od milijardu dolara ukupnoj pomoći Srbiji u poslednje dve decenije, a iako su postale žarište pandemije koronavirusa, naši američki prijatelji isporučili su u Srbiji 6.000 testova za koronavirus. Cenimo ovu podršku, posebno imajući u vidu ogromne koronavirusne izazove sa kojima se suočavaju same SAD.

U kontekstu krize, Srbija je pokušala vratiti ovu gestu podrške sopstvenim gestama, poput prevoza Amerikanaca u Srbiju nazad u SAD, o našem trošku, što je državni sekretar Majk Pompeo priznao u zahvalnom pismu. Štaviše, da bi pokazala solidarnost sa američkim narodom dok se suočavaju sa koronavirusom, Srbija je osvetlila najprepoznatljivije znamenitosti Beograda bojama američke zastave.

Isto smo uradili za Italiju, Španiju, Francusku, Kinu i brojne druge partnere koji su podržavali Srbiju tokom pandemije koronavirusa ili pružali relevantnu pomoć u prošlosti. Ovo je duboko lična kriza za sva naša društva. Izgubio sam najstarijerg prijatelja iz detinjstva, a moj najstariji sin je bio zaražen.

Ono što treba bolje razumeti i spremnije prihvatiti je da, kada je u pitanju spašavanje života njihovih građana, od Srbije i drugih zemalja kojima je potrebna spoljna pomoć za poraz koronavirusa ne treba očekivati da će odbiti, diskriminisati ili ublažiti svoju zahvalnost za legitimne oblike podrške zasnovane na njegovom poreklu, bez obzira da li dolaze iz SAD-a, Kine, Evrope ili negde drugde. Lideri ovih zemalja izabrani su da čuvaju zdravlje, sigurnost i napredak svojih ljudi, a to nam je, umesto međunarodne politike, prioritet.

Dok je Srbija zahvalna svim zemljama koje su nam pomogle da upravljamo posledicama koronavirusa, ovi akti podrške i humanitarnost neće uticati na njenu ukupnu putanju. Na zadovoljstvo nekih i razočaranje drugih, strateški cilj Srbije bio je, i ostaće punopravno članstvo u EU i postati još dinamičniji akter u zajednici evropskih naroda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: