Objavljen video nadletanja iznad Egejskog mora: Turski F-16 na nišanu grčkog "miraža" VIDEO

Grčke oružane snage objavile su snimak bliskog susreta "miraža" i turskog lovca F-16 na nebu iznad Egejskog mora koji se dogodio pre tri dana.

Izvor: B92, RTS

Sreda, 06.05.2020.

22:09

Objavljen video nadletanja iznad Egejskog mora: Turski F-16 na nišanu grčkog
Ilustracija: EPA-EFE/ Michael Reynolds

Vazdušna borba lovaca prekinuta je nekoliko trenutaka pošto je grčki "miraž 2000" nanišanio turski F-16.

Incidentu je prethodio niz agresivnih manevara obe letelice, a grčko vazduhoplovstvo tvrdi da su turski avioni, prethodno, ozbiljno uznemirili putnike grčkog helikoptera u kojem su se nalazili ministar odbrane Nikos Panagijotopulos i načelnik generalštaba Konstantinos Floros, prenosi RTS.

Turski lovac F-16 preleteo je preko ostrva Inuses na visini od oko 1.000 metara i tom prilikom opasno prišao helikopteru u kojem su se nalazili grčki ministar i načelnik generalštaba koji su obilazili vojne položaje u Inusesu, Agatonisiju i Farmakonisiju, prenosi agencija ANA.

Grčka vlada u poendeljak je osudila kao provokativni čin Turske to što se njen borbeni avion, kako navode, približio helikopteru u kome su bili grčki zvaničnici.

Ministarstvo spoljnih poslova opisalo je incident kao još jednu neprihvatljivu tursku akciju, koja potvrđuje negativnu ulogu koju Turska igra u regionu, insistirajući na anahronističkoj percepciji međunarodnih odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: