Nemačka ubrzava ublažavanje restrikcija

Nemačka će danas odlučiti da preskoči više odlučujućih faza ublažavanja restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Izvor: Beta

Sreda, 06.05.2020.

10:04

Nemačka ubrzava ublažavanje restrikcija
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Dozvoliće otvaranje svih prodavnica i škola u maju, pokazuje nacrt sporazuma izmedju vlade i regiona, u koji je agencija Frans pres imala uvid.

To je omogućeno pošto je posle prvih faza ublažavanja početih 20. aprila broj novih infekcija koronavirusa "ostao nizak" i do sada nije primećen nikakav novi talas zaraze, navodi se u tekstu.

Sve škole, uključujući osnovne, kao i dečja igrališta, će moći ponovo da se otvore, uz neke uslove, od iduće nedelje. "Škole treba postupno da omoguće nastavu za sve đake uz poštovanje mera higijene i distanciranja", navodi se u nacrtu sporazuma koji treba kasnije danas zvanično da usvoje kancelarka Angela Merkel i predsednici nemačkih regiona.

Nemačka je već ranije odobrila otvaranje srednjih škola. Sporazum ostavlja različitim regionalnim državama da odluče o otvaranju univerziteta.

Još jedna restrikcija koja će se preskočiti, sve prodavnice mogu ponovo da se otvore uz poštovanje uslova higijene sa kontrolom ulazaka da bi se izbegli redovi, navodi se u dokumentu.

To se odnosi na velike prodavnice, površine veće od 800 kvadrata, pošto je manjim već ranije dozvoljeno otvaranje.

U dokumentu se takođe ostavlja mogućnost da 16 nemačkih regiona odluče o otvaranju restorana, kafea, barova i hotela. Više nemačkih država već je preduzelo te korake poslednjih dana, kao na primer Bavarska.

Regionalni ministri ekonomije su se složili da dozvole ponovno otvaranje sektora gastronomije od 9. maja.

Regioni takođe mogu da odluče o pozorištima, koncertnim dvoranama, klubovima, diskotekama ili sportskim halama.

Poslednja velika restrikcija koja će da ostane na snazi još nekoliko meseci u Nemačkoj zbog pandemije kovida 19 je zabrana velikih sportskih i kulturnih manifestacija ili proslava. To će prema dokumentu nastaviti da važi najmanje do kraja avgusta.

Takođe za sada još nema govora o otvaranju granica za putovanja i odmore.

Predviđeno je i da se ponovo uvedu mere izolacije ukoliko broj infekcija novog koronavirusa ponovo počne da raste. To će se međutim raditi vrlo lokalno, po kantonima, gradovima ili čak ustanovama ako se radi o nekom domu za stare ili stambenoj zgradi, a ne više kao do sada na opštem nivou za region ili celu zemlju.

Granica za ponovno uvođenje mera je u proseku 50 infekcija na 100.000 stanovnika u periodu od sedam dana po zoni.

Nemci se pozivaju da nastave da poštuju fizičku razdaljinu i da nose maske u prodavnicama i javnom prevozu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: