Misteriozni simptomi 20 dece u Njujorku: Lekarima nije jasno, veza sa koronavirusom

Više od 20 dece, od kojih najmlađe ima dve godine, primljeno je u bolnice u Njujorku sa misterioznim simptomima bolesti.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.05.2020.

08:24

Misteriozni simptomi 20 dece u Njujorku: Lekarima nije jasno, veza sa koronavirusom
AP Photo/Frank Franklin II, File)

Simptomi dosad ni lekarima nisu do kraja jasni, a izgleda da imaju veze sa koronavirusom.

Kako piše Njujork tajms, četvoro od te dece pozitivno je na koronavirus, a sličnih slučajeva ima i u Bostonu i Filadelfiji.

Deca su razvila i redak Kavasakijev sindrom, koji se manifestuje upalom arterija nepoznatog uzroka ili retku, ali ozbiljnu bakterijsku infekciju, saopštila je komesarka za zdravstvo grada Njujorka Ogriz Barbo.

Prema njenim rečima, ako se stanje otkrije rano, obično nema dugoročnih posledica, ali u suprotnom bolest može na decu ostaviti dugoročne posledice, koje su najčešće povezane sa već postojećim srčanim problemima.

"Četvoro dece je testirano pozitivno na bolest koju izaziva koronavirus. Jedanaestoro je negativno, ali je šestoro bilo pozitivno na antitela. Petoro dece lekari su morali da stave na respiratore, ali su svi sada dobro", rekla je Barbo.

Lekari u evropskim zemljama su takođe dokumentovali simptome Kavasakijevog sindroma.

"Još nismo sigurni kakve zaključke treba izvući", izjavila je gradska komesarka za zdravstvo. "I dalje svakog dana učimo kako se kovid 19 ponaša, ne samo sa stanovišta javnog zdravlja, već i sa kliničkog aspekta."

Simptomi koje treba pratiti uključuju visoku temperaturu koja traje nekoliko dana, crvenilo očiju, osip, bol u stomaku, oticanje šaka i stopala, kao i pojavu intenzivno crvene boje na jeziku i usnama, kada jezik otekne i liči na jagodu po boji i strukturi.

Takođe, kako je dodala, u te simptome spadaju i proliv i povraćanje.

Kavasakijev sindrom se obično leči imunoglobulinom i aspirinom.

Deca najčešće imaju blage simptome koronavirusa.

Dr Barbo kaže da se ovaj tip virusa u Njujorku ponaša nešto drugačije od onog u Kini.

"Zato vidimo decu sa sindromom sličnom Kavasakijevom", izjavila je.

Kako navodi Njujork tajms, neki doktori sumnjaju da je reakcija te dece zapravo masivna i štetna reakcija imunog sistema na kovid 19, što može biti indikacija i da je opasnost od novog koronavirusa po decu veća nego što se mislilo.

List dodaje da su deca u bolnicu primana prethodnih nekoliko dana, ali su juče gradski zvaničici to javno saopštili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: