Izraelski državni tužilac: Ne poništavati koaliconi sporazum

Izraelski državni tužilac Avihaj Mandelblit obavestio je Vrhovni sud da ne vidi osnovu za poništenje sporazuma o podeli vlasti.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.05.2020.

07:58

Izraelski državni tužilac: Ne poništavati koaliconi sporazum

Sporazum o podeli vlasti je između premijera Benjamina Netanjahua i njegovog bivšeg najvećeg političkog rivala Benija Ganca.

Vrhovni sud pokušava da utvrdi da li Netanjahuu, koji je optužen za korupciju, treba da bude dozvoljeno da formira novu vladu i da li se koalicionim sporazumom za formiranje vlade jedinstva, koji je potpisao sa Gancom, krši zakon.

Državni tužilac smatra da nema osnova za obaranje koalicionog sporazuma, preneo je sinoć AP.

On kaže da pravni presedan jedino dozvoljava sudu da se meša u ekstremnim slučajevima.

Iako je mišljenje državnog tužioca savetodavno, njegova funkcija ima znatnu težinu pred sudom.

Grupa nevladinih organizacija tražila je od suda da poništi sporazum, što bi verovatno dovelo do četvrtih izbora u toj zemlji za samo nešto više od godinu dana.

Presude koje se očekuju krajem nedelje odrediće da li će biti prekinuta duga politička kriza u Izraelu i da li će Netanjahu i Ganc formirati vladu, ili će ponovo biti održani izbori.

Netanijahu je zatražio od suda da se ne meša u političke poslove jer rizikuje raspisivanje novih izbora.

Netanjahu i Ganc potpisali su prošlog meseca sporazum o formiranju vlade jedinstva, prema kojem će naizmenično rukovoditi Izraelom.

Prema tom sporazumu, desničar Netanjahu će biti premijer 18 meseci, a potom će centrista Ganc preuzeti vođenje zemljom još 18 meseci.

Netanjahu je u januaru optužen za primanje mita, prevaru i kršenje poverenja.

On negira sve optužbe navodeći da je žrtva političkog "lova na veštice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: