Plenković: Hrvatsko zasedanje vratilo Zapadni Balkan na dnevni red

Premijer Hrvatske izjavio je pre virtuelnog samita EU-Zapadni Balkan da je hrvatsko predsedavanje Savetom EU vratilo region Zapadnog Balkana na dnevni red.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.05.2020.

11:53

Plenković: Hrvatsko zasedanje vratilo Zapadni Balkan na dnevni red
EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za evropski portal Politiko rekao da će odluka iz marta o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom ostati zapisana u istoriji kao politička ostavština hrvatskog predsedavanja Savetom EU.

"To je zaista velika stvar", ocenio je Plenković.

Naveo je da se otvaranje pregovora, na koje je Severna Makedonija čekala čak 15 godina, možda ne bi ni dogodilo da Hrvatska nije bila predsedavajuća.

"Da je kocka pala na predsedavanje nekog uticajnijeg od ovog regiona, uveravam vas da, bez obzira na dobru volju ostalih, u prvih šest meseci institucionalnog ciklusa ne bi bilo događaja koji se tiče Balkana", kaže Plenković.

Uveren je zato da Severna Makedonija i Albanija nikada neće zaboraviti "taj signal prijateljstva iz EU u vreme hrvatskog predsedavanja".

Govoreći o Zagrebačkoj deklaraciji, koja će biti usvojena na samitu koji se održava i sutra, Plenković kaže da bi voleo da virtuelni samit može da pošalje snažniju podršku zemljama regiona.

"Ali realno smo napravili vrlo snažan dokument s obzirom na okolnosti. Činjenica da se sastanak događa već je jak politički signal", rekao je Plenković.

Prema njegovim rečima Hrvatska je postigla svoje ciljeve tokom predsedavanja i to je, uveren je, ključno.

Hrvatski premijer smatra da bi bilo dobro ako bi fokus političkog dijaloga na ovako visokom niovu mogao da bude održavan svake dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: