Nema vanrednog stanja, ali nije sve kao pre: Šta se sme, a šta ne sme sada? VIDEO

Skupština Srbije ukinula je vanredno stanje i nakon usvajanja ove odluke policijski čas je potpuno ukinut. Ipak, mnoge mere ostaju na snazi.

Izvor: B92, D.P.

Sreda, 06.05.2020.

16:40

Nema vanrednog stanja, ali nije sve kao pre: Šta se sme, a šta ne sme sada? VIDEO
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Iako su parkovi otvoreni još 28. aprila, prva mera, koju epidemiolozi smatraju ključnom - fizička distanca, ostaje. To znači da će građani i dalje morati da budu udaljeni dva metra na javnim mestima, neophodno je da se izbegava rukovanje, a javna okupljanja i dalje neće biti dozvoljena.

Osobama starijim od 65 godina dozvoljen je izlazak, ali se i dalje ne preporučuje. Mere koje će morati da poštuju jeste zabrana šetanja u grupama, kao i sve druge mere koje se odnose na fizičku distancu.

Kafići i restorani jesu otvoreni 4. maja, ali su građani koji ih posećuju obavezni da nose rukavice i maske. Ipak, veća slavlja, što uključuje svadbe, rođendane, kršenja, odlažu se za posle 15. juna.

Bioskopi i pozorišta i bazeni ostaju i dalje zatvoreni.

Maske i rukavice obavezne su i u javnom prevozu, koji je u pojedinim gradovima Srbije već počeo da radi 4. maja, dok će u Beogradu to biti od petka 8. maja. Gradski prevoz u Beogradu se na početku otvara samo za zaposlene, a od srede 6. maja građani će sami moću da izvade personalizovane bus-plus kartice bez kojih neće moći da uslugu gradskog prevoza koriste. Uz personalizovane kartice, neophodna je overena dozvola poslodavca.

U autobuse ulazi po jedna osoba, a označena su i mesta kretanja putnika, kao i mesta na kojima je dozvoljeno da se sedi. Dupla sedišta koristiće samo jedna osoba.

Od 11. maja, kada počinju da rade vrtići i produženi boravak u školama, za sve roditelje koji dovode decu obavezna je zaštitna oprema, a za svako dete neophodna je i potvrda pedijatra da je zdravo. Najavljeno je i da će grupe biti male, dok će deca starijih grupa biti obavezna da nose maske. Ukoliko roditelji ne budu poštovali navedene propise, biće vraćeni kućama sa decom.

Ograničenja za izlazak osoba sa autizmom više nema, osim poštovanja mera distanciranja.

Iste mere važe i za delatnosti koje su već 21. aprila počele sa radom - poput auto-mehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i za poslodavce iz oblasti trgovine na malo - knjižare, trgovce motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom, kao i za zelene pijace.

Tržni centri se otvaraju u petak 8. maja i za njih će važiti dodatne mere - dezobarijere biće na svim ulazima, neće moći da se koristi centralna klimatizacija, a obavezna je i zaštitna oprema i za zaposlene i za kupce. Za svaki tržni centar biće određen maksimalan broj ljudi koji mogu da budu unutra, a za regulisanje toga biće zaduženo obezbeđenje. U svim toaletima nalaze se sanitajzeri.

Aerodromi se otvaraju 18. maja, a na sledećoj sednici Kriznog štaba će biti jasno određene mere pod kojima će građani ulaziti u Srbiju iz inostranstva, kako bi se izbegao karantin.

Zemlje su u obavezi da dogovore identične opšte standarde zaštite i prevencije na aerodromima i u letelicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: