Uprava demantovala: Zaraženi osuđenici nisu napuštali zatvor od 11. marta

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija istaknuto je da zaraženi osuđenici nisu izlazili iz poluotvorenog odeljenja od 11. marta.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.05.2020.

12:24

Uprava demantovala: Zaraženi osuđenici nisu napuštali zatvor od 11. marta
Ilustracija: Deposit photos/welcomia

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija danas je, povodom pisanja pojedinih medija, saopštila da osuđenici iz poluotvorenog odeljenja zatvora u Zabeli, takozvani slobodnjaci, koji su pozitivni na koronavirus, nisu izlazili iz zatvora tokom vanrednog stanja, jer im je upravo to pravo sudspendovano još pre njegovog proglašenja.

Uprava podseća da su ovoj kategoriji osuđenika 11. marta odložena do normalizacije stanja sva vanzavodska prava i pogodnosti, kao što su slobodan izlazak u grad, posete porodici i srodnicima za vikend i praznicima, nagradno odsustvo, godišnji odmor, kao i radon angažovanje izvan zavoda.

“Svi oni su odmah, po uvođenju ovih mera 11. marta, obavešteni da će odmah nakon normalizacije stanja sva njihova suspendovana prava i pogodnosti biti nadoknađeni”, navodi se u saopštenju Uprave.

U ovom kazneno-popravnom zavodu prisustvo korona virusa je potvrđeno kod 84 osuđenika od ukupno testiranih 351 iz poluotvorenog odeljenja, koje je inače fizički odvojeno od zatvorenog dela zatvora, i oni nemaju kontakt sa drugim, “težim”, osuđenicima.

Uprava napominje da je u Zabeli, jedinom zavodu gde je potvrđeno prisustvo virusa korona kod osuđenika, proverila da li su poštovane sve mere prevencije i utvrdila je da nije bilo kršenja uvedenih procedura.

Dodaje da je preduzela neophodne mere prevencije i pre proglašenja vanrednog stanja, te da tada svakodnevno proverava da li se u svim zavodima poštuju sve procedure koje su uvedene kako bi se sprečila pojava virusa korona u penalnim ustanovama, a u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

Najveći broj zarazenih osuđenika nema nikakve simtome i dobro se osećaju, navodi Uprava i napominje da su oni pod pojačanim medicinskim nadzorom.

Od 11. marta sprovođene su maksimalne mere zaštite, a posete su skraćene sa sat vremena na 15 minuta, a od 30. marta su potpuno zabranjene, kako virus ne bi mogao za uđe u zatvore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: