Kada će epidemija biti odjavljena?

Zamenica Batuta Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će prijavljena epidemija u Srbiji biti odjavljena kada više od 28 dana ne bude novih slučajeva kovida 19.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.05.2020.

12:00

Kada će epidemija biti odjavljena?
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr

Kisićeva je rekla da kada je reč o proglašenju epidemije da se polako stiču uslovi za njenu odjavu.

"Kada je u pitanju prijava epidemije i odjava sa određenog područja, to se radi po epidemiološkoj definiciji - kada prođe dvostruki maksimalni inkubacioni period za neku bolest. Konkretno za kovid 19, to će biti kada više od 28 dana nemamo nijedan prijavljeni slučaj bolesti, kao i za sve druge epidemije", rekla je Kisićeva.

Naime, postoji razlika između prijavljene i proglašene epidemije. Za prijavu epidemije zadužen je Gradski zavod za javno zdravlje, dok epidemiju proglašava Ministarstvo zdravlja na preporuku Instituta Batut.

U Srbiji je zbog koronavirusa epidemija proglašena, što je i podrazumevalo zabranu okupljanja na javnim mestima, zabranu predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova.

Govoreći o zatvaranju privremenih bolnica, Kisićeva je navela da kako se bude smanjivala potreba za popunjavanje kapaciteta, tako će se jedna po jedna privremena bolnica zatvarati.

U ovom trenutku jedino je hala Čair u Nišu zatvorena, međutim, imamo najavu da će to biti i studentski dom u Nišu. Postepeno će se zatvarati jedna po jedna ustanova, jer vidimo da se smanjuje broj obolelih, a samim tim smanjuje se i potreba za kapacitetima za smeštaj zaraženih", rekla je Kisićeva.

Na Beogradskom sajmu, navodi ona, smešteno je više od 100 pacijenata, te kada se njihov broj smanji ili steknu uslovi za preraspodelu u drugim privremenim smeštajima, Sajam će biti zatvoren, kao što je urađeno i u Čairu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: