Dva meseca borbe protiv koronavirusa u Srbiji

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji je registrovan pre tačno dva meseca, 6. marta.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.05.2020.

09:21

Dva meseca borbe protiv koronavirusa u Srbiji
FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ nr

Do danas je ukupno 9.677 osoba obolelo, a u cilju borbe protiv širenja virusa 15. marta uvedeno je vanredno stanje, o čijem ukidanju danas odlučuje Skupština Srbije.

Od 6. marta testirano je ukupno 111.278 osoba, preminulo je 200 pacijenata, a izlečeno njih 1.723.

Prvi slučaj Kovida 19 otkriven je kod muškarca (43) iz Bačke Topole, koji je prethodno boravio u Mađarskoj, u poseti sestri. On je izlečen.

Dva meseca kasnije, podaci pokazuju da je najviše zaraženih u Beogradu - 2.400, Nišu 1.187, zatim sledi Leskovac sa 257, pa Chuprija sa 240 zaraženih, Kruševac 217...

Po jednog zaraženog imaju opštine Ada, Bački Petrovac, Ðakovica, Vitina, Kanjiža, Knić, Kučevo, Crna Trava, Čoka, Štrpce...

U početku epidemije žarišta virusa bila su u Beogradu, Nišu, Valjevu, Ćupriji.

Vanredno stanje uvedeno je 15. marta, pa zatim i zabrana kretanja za sve starije od 65 godina, kao najugroženije, kao i policijski čas za sve građane, koji je uglavnom trajao od 18 sati posle podne do 05.00 sati ujutru narednog dana.

Ipak, u cilju sprečavanja kontakata, građani su u nekoliko navrata i preko vikenda bili u obavezi da ostanu kod kuće.

Napolje se moglo samo sa posebnom dozvolom, i radnim nalogom.

Najduži policijski čas bio je oko Uskrsa, ukupno 84 sata, od petka 17. aprila u 17 sati, do utorka, 21. aprila u pet 05.00 časova ujutru.

Zatvorene su i sve granice, a u zemlju su mogli samo državljani Srbije, diplomate i stranci koji imaju boravišnu dozvolu u našoj zemlji.

U zemlju je, u međuvremenu, vraćeno oko 10. 000 građana, humanitarnim letovima koje je organizovala vlada, ili automobilima, a svi oni su, po povratku u zemlju, morali da budu u izolaciji.

Obustavljen je javni prevoz, uvedene tzv. koridorske linije, za prevoz zaposlenih, obustavljen autobuski i železnički međugradski saobraćaj, kao i komercijalni aviosaobraćaj.

Zatvorene su i škole, vrtići, fakulteti, tržni centri, koji se "bude" u poslednjih nekoliko dana, sa poboljšanjem epidemiološke situacije.

U prethodna dva meseca Srbija je kupila ili kroz donacije nabavila veliki broj respiratora, zaštitne opreme, maski i rukavica, skafandera... Pomoć je, prvo, stigla iz Kine, a zatim iz EU, Norveške, Rusije, Turske...

U proteklom periodu pojedine klinike pretvorene su u kovid bolnice, odnosno zbrinjavale su samo obolele od virusa korona - KBC "Dr Dragiša Mišović", KBC "Zemun", KBC "Zvezdara", Pulmološka klinika KCS...

Takođe, oformljene su i privreme bolnice, za zbrinjavanje lakših slučajeva, poput onih na Beogradskom i Novosadskom sajmu, niškom Čairu, Hali sportova u Kruševcu, Plavoj hali u Čačku...

Oformljena su dva krizna štaba, jedan "zdravstveni", na čijem čelu je predsednica vlade Ana Brnabić, i "ekonomski", za suzbijanje ekonomskih posledica Kovida 19, na čijem je čelu bio predsednik Aleksandar Vučić, a koji je u međuvremenu usvojio paket podrške privredi.

I pored svih mera i zabrana, virus je u nekom momentu ušao u gerontološke centre, pre svega u one u Nišu i Negotinu, pa je u Nišu oformljen i poseban štab za Niški i Toplički okrug, na čijem je čelu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

U Srbiji je prethodnih nedelja boravio tim kineskih stručnjaka, koji su pomogali srpskim zdravstvenim radnicima u borbi protiv Kovida 19, a u zemlju su stigli i ruski stručnjaci za dezinfekciju.

Vlada Srbije je, takođe, ograničila cene osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava i zabranila okupljanja u zatvorenom za više od 50 ljudi.

Zbog poboljšane epidemiološke slike, predsednik Republike i Vlada Srbije predložili su parlamentu da usvoji odluku o ukidanju vanrednog stanja.

Očekuje se da već od sutra neće biti policijskog časa, međutim, neke mere uvedene tokom borbe sa virusom korona ostaju i dalje, pa će rukavice i maske biti obavezne u javnom prevozu, ali i restoranima i kafićima, socijalna distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama - ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Ipak, ni period vanrednog stanja nije prošao bez politike, pa su predstavnici dela opozicije zamerili vlasti što je, kako tvrde, takvo stanje u zemlji uvela na neustavan način, što će, kao i neke mere, takođe ostati "na snazi" kao tema, imajući u vidu da zemlja sitovremeno ulazi u predizbornu kampanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: