Samit EU i Zapadnog Balkana - Vučić: Dela važnija od reči, Srbija je svoju pripadnost EU pokazala

Održava se video-konferencijski samit Evropske unije i Zapadnog Balkana, na kome učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Virtuelni samit održava se u organizaciji predsedavajuće EU Hrvatske, a predsedavaće predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje, kao jedan od prvih govornika, na video-samitu lidera EU i Zapadnog Balkana iz redova Evropske narodne partije (EPP) i u svom izlaganju ukazao na evropsku perspektivu Srbije i solidarnost unutar EPP.

Vučić je obavestio učesnike Samita o ekonomskoj situaciji u Srbiji nakon pandemije KOVID-19, kao i o detaljima pomoći zemljama EU i regiona koju je Srbija uputila tokom pandemije i istovremeno zahvalio za svaku vrstu pomoći koja je iz EU stigla za Srbiju.

On je, takođe, tražio uklanjanje trgovinskih barijera i zaštitnih mera i kvota sa naglaskom na izvoz čelika u EU za ceo Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju pres-službe predsednika.

Govoreći o nezadovoljstvu Srbije zbog nedostatka solidarnosti na početku pandemije, Vučić je istakao da su dela važnija od reči, kao i da je Srbija svoju pripadnost EU pokazala i slanjem pomoći zemljama Unije i regiona.

Predsednik Srbije je pozvao članice EPP na veću međusobnu solidarnost.

Predsednik Evropske narodne partije Donald Tusk je rekao da razume gnev pojedinih članica zbog nedostatka solidarnosti EU, tokom pandemije kovida 19, ali je naglasio da je bilo i mnogo dezinformacija koje su "imale za cilj da nas razdvoje".

"To se može pobediti samo zajedničkim radom, naročito na Zapadnom Balkanu", rekao je Tusk.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zahvalila je na pomoći i angažmanu zemalja Zapadnog Balkana tokom pandemije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji predsedava današnjem Samitu, pozdravio je napore Srbije i Crne Gore za pregovore o priključenju i otvaranje poglavlja uz nadu da će svi zajedno ostvariti napredak u evropskim integracijama.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozdravio je evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

"Solidarnost je izraz jasne i merljive podrške u vremenima kada je našim saveznicima najpotrebnija. Ponekad ta pomoć stiže prvo odande odakle je ne očekujete, pa je tako, kada je Grčka tražila pomoć u vreme migrantske krize, Srbija, na čelu sa mojim prijateljem Vučićem, bila prva zemlja koja je ponudila pomoć i to je bio gest solidarnosti visoko cenjen u Grčkoj", naglasio je Micotakis.

Premijer Bugarske Bojko Borisov je istakao da mu je drago što se proces pridruživanja Zapadnog Balkana kreće u dobrom pravcu i uputio podršku pozivu na solidarnost, koju je uputio Vučić, istakavši da EU mora da uradi sve kako ne bi ostavio region Zapadnog Balkana da pati od ekonomskih posledica zbog pandemije KOVID-19.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades je rekao da je budućnost Zapadnog Balkana u EU, sa čim su se saglasili i ostali učesnici današnjeg Samita, kao i sa neophodnošću veće solidarnosti članica Evropske narodne partije.

Kako je ranije saopšteno iz Zagreba, uz zvaničnike 27 država članica EU, učešće na sastanku potvrdili su i albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, crnogorski predsednik Milo Ðukanović, makedonski premijer Oliver Spasovski i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

Utvrđena su pravila prema kojima će učesnici video-konferencije sedeti ispred neutralne pozadine, na ekranu iza njih neće biti nikakvih državnih obeležja, zastava, grbova, čak ni imena država, samo ime i prezime osobe koja govori.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Hina piše da je to pravilo uvedeno na zahtev Španije, koja ne želi da učestvuje na sastancima na kojima se Kosovo* spominje kao država.

Na video-konferenciji će učestvovati i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, predsednik Evropskog parlamenta David Sašoli, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu saradnju.

Nakon sastanka predviđena je zajednička konferencija za novinare Mišela, predsednice Komisije Ursule fon der Lajen i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Učesnici će prihvatiti Zagrebačku deklaraciju, kojom će biti potvrđena evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

"Evropska unija još jednom potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Zapadnobalkanski partneri su ponovili svoju privrženost evropskoj perspektivi, kao svom čvrstom strateškom odabiru", kaže se u nacrtu Zagrebačke deklaracije, u koju je hrvatska agencija imala uvid.

Konkretnije, o proširenju nema ništa u tekstu, a više zvaničnika EU je u susret konferenciji reklo da proširenje nije tema, već paket pomoći EU.

Nekoliko zemalja, inače, prilično je skeptično prema daljem proširenju, poput Danske, Holandije, Švedske, Francuske i donekle Nemačke, navodi Hina.

Vučić razgovarao sa Mišelom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je uoči popodnevnog videokonferencijskog Samita EU – Zapadni Balkan, sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom

Sagovornici su se saglasili da se pokazalo da su, i u uslovima pandemije koronavirusa, EU i Zapadni Balkan upućeni jedni na druge.

Vučić je zahvalio na značajnoj pomoći Unije stanovnicima Srbije, dok je Mišel istakao solidarnost koju je Srbija pokazala uputivši pomoć stanovnicima Italije i pomažući u regionu Zapadnog Balkana.

Evropski zvaničnik je rekao da je Evropska unija posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i daljem jačanju i intenziviranju svoje podrške političkim, ekonomskim i društvenim reformama u regionu.

Evropska unija je izdvojila 3,3 milijarde evra za pomoć regionu, imajući u vidu i posledice kovida 19 po privrede Zapadnog Balkana, saopštio je predsednik Evropskog saveta.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi s ciljem pridruženja Evropskoj uniji.

Predsednik Vučić i predsednik Mišel su razgovarali i o regionalnoj situaciji, naglašavajući opredeljenost Srbije za politiku mira i saradnje na Zapadnom Balkanu.

Mišel: EU opredeljena za jačanje veze sa ZB

Evropska unija je opredeljena za jačanje veze sa zemljama Zapadnog Balkana, izjavio je danas predsednik Saveta EU Šarl Mišel i dodao da je to jedan od ključnih prioriteta njegovog mandata.

Mišel je to rekao u telefonskom razgovoru sa aktuelnim predsedavajućim Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem, uoči današnjeg virtuelnog samita EU-ZB.

Mišel je Džaferoviću preneo da EU ostaje privržena čvrstoj evropskoj perspektivi za Bosnu i Hercegovinu i ostale države regije.

Džaferović je, navodi se, upoznao predsednika Mišela sa koracima koje su institucije Bosne i Hercegovine preduzele na ubrzanju evropskog puta i ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Izrazio je i očekivanje da Bosna i Hercegovina što pre dobije kandidatski status i otpočne pregovore sa EU, preneli su sarajevski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu