Tragedija u Rusiji: Tri zdravstvena radnika ispala kroz prozor, dvoje poginulo, treći se bori za život

Tri zdravstvena radnika ispala su kroz bolničke prozore u Rusiji, iz za sada još nepoznatih razloga.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.05.2020.

08:45

Tragedija u Rusiji: Tri zdravstvena radnika ispala kroz prozor, dvoje poginulo, treći se bori za život
Ilustracija: Getty images/ Sascha Schuermann

Dvoje od tih medicinskih radnika su preminuli, a jedan se bori za život.

Incidenti su se dogodili tokom poslednje dve sedmice, čime je otvoreno pitanje uslova u kojima rade lekari i medicinski radnici tokom borbe protiv pandemije koronavirusa.

Sva tri incidenta, kako navodi CNN, su pod istragom ruskih vlasti, a događaji su prouzrokovali intenzivne diskusije u štampi i na društvenim mrežama.

Aleksandar Šulepov, lekar hitne pomoći u Voronježu, gradu oko 500 kilometara južno od Moskve, nalazi se u kritičnom stanju nakon što je pao sa drugog sprata bolnice u kojoj je radio i u kojoj je lečen od zaraze koronavirusom.

Šulepov je hospitalizovan 22. aprila nakon što je testom utvrđeno da je pozitivan na kovid 19, istog dana kada je njegov kolega Aleksander Kosjakin podelio video-snimak u kojem je ispričao kako Šulepova primoravaju da radi iako je bolestan.

Šulepov je po prijemu u bolnicu u drugom video-zapisu demantovao da su ga prisiljavali da bolestan radi, ali sumnja se da je to uradio usled pritiska.

Njegovog kolegu Kosjakina policija je ispitivala pod sumnjom da širi lažne vesti, a u subotu, 24. aprila, Šulepov, iskusni lekar hitne pomoći, pao je sa prozora i zadobio prelom lobanje.

Ovo je treći sumnjivi slučaj koji istražuje policija, a reč je o smrti lekara koji je pao kroz prozor.

Natalija Lebedeva, lekarka iz centra za treniranje kosmonauta, takođe je ispala kroz prozor bolnice u kojoj je lečena od koronavirusa, a njene kolege smatraju da je izvršila samoubistvo jer nije mogla da podnese optužbe da je kriva za to što se virus proširio među zdravstvenim radnicima bolnice centra za kosmonaute.

Njena smrt proglašena je "tragičnom nesrećom".

Nekoliko dana kasnije, Jelena Nepomnjaščaja, glavna lekarka preuređene bolnice za lečenje pacijenata obolelih od virusa kovid-19 u Sibiru, preminula je od posledica pada kroz prozor bolnice, i to neposredno nakon razgovora sa zvaničnicima bolnice.

Nepomnjaščaja se protivila tome da njena bolnica primi zaražene, jer je smatrala da nisu obučeni za to i da nemaju dovoljno zaštitne opreme.

Zvaničnici su to opovrgli, rekavši da je bolnica i bila predviđena kao rezervna, a da je osoblje obučeno i opremljeno.

U Rusiji je prijavljeno 145.268 obolelih od koronavirusa, a skoro stotinu je registrovanih medicinskih radnika. Do sada je preminulo 1.356 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: