Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja stigao u Skupštinu

U Skupštinu Srbije stigao je Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, koje je proglašeno 15. marta.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.05.2020.

09:41

Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja stigao u Skupštinu
FOTO: TANJUG / ZORAN ZESTIC / an

Takođe, u parlament je stigao i Predlog zakona o važenju uredaba koje je vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Skupština Srbije potvrdila.

U Predlogu odluke o ukidanju vanrednog stanja se navodi da je aktivnostima nadležnih zdravstvenih organizacija i državnih organa na teritoriji Srbije uspostavljen aktivni epidemiološki nadzor nad oboljenjem kovid 19 u cilju sprovođenja preventivnih i protivepidemijskih mera u kontroli širenja koronavirusa.

Kao rezultat primene mera došlo je do usporenja epidemijskog toka i stvaranja uslova za postepeno sticanje kolektivnog imuniteta. U takvim kontrolisanim uslovima širenja infekcije došlo je do pada intenziteta aktivnosti virusa.

"Imajući na umu navedene činjenice, kovid 19 više se ne može smatrati oboljenjem od javno-zdravstvenog značaja koje predstavlja opasnost najvišeg stepena rizika po državu i građane, pa su predsednik Republike i predsednik Vlade zajednički ocenili da su prestali uslovi zbog kojih je proglašeno vanredno stanje i odlučili da, u skladu sa Zakona o odbrani, podnesu predlog Narodnoj skupštini da donese odluku o ukidanju vanrednog stanja", navodi se u obrazloženju.

U predlogu zakona o važenju uredaba, navodi se da će nadležne izborne komisije 11. maja doneti rešenje o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova.

"Zadužuju se nadležne izborne komisije da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora i da utvrde nove rokove za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja izbornih radnji", stoji u Predlogu zakona.

Ranije je najavljeno da bi Skupština sutra trebalo da donese odluku o ukidanju vanrednog stanja.

Parlament je Odluku o uvođenju vanrednog stanja potvrdio 29. aprila.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je saopštio da će izbori, parlamentarni, pokrajinski i lokalni u najvećem broju lokalnih samouprava, prvobitno zakazani za 26. april, biti održani 21. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: