Tukli migrante i bacali ih u reku?

Avganistanske vlasti tragaju za desetinama avganistanskih migranata nakon što su dobile dojave da su ih iranski graničari mučili, preneo je Rojters.

Izvor: B92

Nedelja, 03.05.2020.

19:48

Tukli migrante i bacali ih u reku?
EPA-EFE/ERDEM SAHIN

On imaju i dojavu da su migrante bacali u reku koja razgraničava Iran i Avganistan.

Ovo bi moglo izazvati diplomatsku krizu između Irana i Avganistana u vreme kada je zbog pandemije korona virusa počeo masovni egzodus avganistanskih migranata iz Irana, a mnogi od njih su bili pozitivni na testiranju, dodaje britanska agencija.

Iz Irana, globalog žarišta korona virusa, u zapadnu avganistansku provinciju Herat svakodnevno prelazi do 2.000 Avganistanaca.

Ministarstvo spoljnih poslova Avganistana saopštilo je u subotu da je pokrenuta istraga, a jedan visoki funkcioner predsedničke palate u Kabulu rekao je da je procenjeno kako je najmanje 70 Avganistanaca, koji su pokušali da uđu u Iran iz Herata, pretučeno i gurnuto u reku Harirud, dodaje Rojters.

Abas Musavi, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova, kaže da se "incident" dogodio na avganistanskom tlu.

"Graničari Islamske Republike Iran negirali su bilo kakve događaje na tlu naše zemlje", rekao je Musavi.

Rojters navodi da su lekari u okružnoj bolnici Herat primili tela nekoliko avganistanskih migranata, a neki od njih bili su utopljeni.

"Do sada je pet tela prebačeno u bolnicu, a jasno je da je četvoro njih umrlo usled davljenja", rekao je Aref Džalali, šef Okružne bolnice Herat.

Talibanski militanti, koji se bore da zbace avganistansku vladu, saopštili su da bi Iran trebalo da pokrene istragu o ubistvima i "strogo kazni počinitelje".

"Saznali smo da su iranski graničari mučili 57 Avganistanaca koji su putovali u Islamsku Republiku Iran zbog posla, a kasnije su brutalno ubili njih 23”, naveli su talibani u saopštenju, prenosi dalje Rojters.

Britanska agencija navodi i da avganistanski zvaničnici kažu da ovo nije prvi put da iranska policija, koja čuva granicu, ubija Avganistance.

Najmanje 541 osoba obolela od korona virusa u Avganistanu dolazi iz provincije Herat, gde je zabeleženo 13 smrtnih slučajeva, pri čemu većinu čine povratnici iz Irana, rekao je Rafik Širzad, portparol ministarstva zdravlja u Heratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: