"Ne očekujem drugi talas kao prvi. Očekujem talasiće" VIDEO

Imunolog dr Srđa Janković rekao je da epidemija jenjava i da će rizik biti sve manji.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC / nr
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC / nr

Dr Jankovič istakao je u Jutarnjem programu TV Prva da roditelji ne treba da brinu o slanju dece u vrtiće uz dobre preduzete mere i trijažom, da samo zdrava deca idu u vrtiće.

"Određeni rizik postoji gde god se okupljaju ljudi i deca, ali manji nego da decu čuvaju bake i deke. Epidemija jenjava i rizik će biti sve manji", rekao je Janković.

Ne smatra da nas očekuje još jedan jaki talas epidemije koornavirusa.

"Ne očekujem drugi talas kao talas koji bi ličio na prvi talas. Očekujem talasiće, mali rast pa pad blizu nule."

Naveo je da koronavirusna epidemija je imala potencijal da nam znatno više naudi ali i da ne treba potceniti ni epidemiju iz 2009. godine, kada su takođe postojale preventivne mere. Poređenja nisu važna koliko svest da su i virusi gripa i koronavirusa opasni po zdravlje, istakao je on.

Odbacio je tvrdnje da je virus veštački, pa tako isti taj stav iza koga stoji i francuski naučnik, dobitnik Nobeleove nagrade Lik Montanje.

"To su društvene polemike, naučne polemike izgledaju drugačije od društvenih, teško je nepobitno utvrditi svaku kariku o poreklu koronavirusa. Znamo njegov genom, RNK, možemo reći da sve što je nađeno u strukturi odgovara nastanku priridonog procesa. Nagrada se dobija za naučne razultate, neizmerno poštujem Montanjea, a sada nije izneo nikakve argumente, osim ličnog ubeđenja."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu