"Postoji izdvojeno mišljenje profesora Nestorovića, iz toga je proistekao kompromis" VIDEO

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da nisu uvedene drastične mere, broj umrlih u Srbiji bio bi 10 puta veći.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin/TV Prva
Printskrin/TV Prva

Šta o aktuelnoj situaciji misli profesor Nestorović, pročitajte OVDE.

"Ova situacija je upravo ono što smo i očekivali. Mi postpuno izlazimo iz epidemijskog talasa. Naredne dve nedelje, deveta i deseta nedelja je još očekujuće prisustvo virusa. Nikakvo ne bi smelo da bude, pune dve nedelje posle toga da je u 11. i 12. prisutan. Posle toga bi bilo retko moguće. U junu bi bilo iznenađenje da je i dalje prisutan", rekao je Kon u Jutarnjem programu TV Prva.

Komentarišući dolazak virusa u najudaljenija mesta na Tari, kaže da kretanje upravo omogućava opstanak virusa.

"Ono što je problem sa selima, manjim mestima, je da ne veruju da se bilo šta dešava, pa se na vreme ne prijavljuje, i javi se neki teški slučaj."

Bio je za to da se policijski čas produži do utorka, što se na kraju nije dogodilo. Kaže da nije došlo do sukoba struke i politike, već različitih mišljenja.

"Sukob nije termin prihvatljiv u ovoj situaciji. Bilo je različitih mišljenja. Postoji izdvojeno mišljenje profesora Nestorovića. Upravo iz toga je proistekao kompromis", rekao je Kon.

"Mora da mi bude prihvatljivo ovakvo rešenje. Ponovo da dajem ostavku nema nikakvog smisla", dodao je on.

Svima nama je jasno da se moramo ekonomski pokrenuti, ekonomija je dominatno bitnija od toga da rizika nimalo nema, ističe Kon, navodeći da ćemo da živimo u jednom prihvatljivom riziku. Dosad je postojao rizik, sveden na najmanju moguću meru, da se čuvaju životi starijih i hroničnih bolesnika. Misli da smo dosad dosta toga naučili, izlazimo iz zabrana i vanrednog stanja i prelazimo na poziv na svest.

"Ne mislim da će ikad opet biti vanredno stanje uvedeno, ali da će biti zabrana nekih okupljanja u zatvorenoim prostoru, ako bude pogoršanja biće ponovo uvedeno", zaključio je Kon.

Umesto zabrane kretanja i ovako opštih mera u drugom slučaju bi hiljade mrtvih probudile svest, rekao je Kon obrazlažući uvošenje vanrednog stan i mera koje su proistekle.

"Tih pet do 10 odsto ljudi koji ne prihvataju mere treba da ne utiču na ostale. Pričanje da ničega nije bilo da je izmišljeno i nepotrebno, utiče na sve ostale. Nadam se da će ta disciplinovana većina to znati da odbije. Radi se o deset puta većem broju umrlih. Pogledajte Gerontološki centar u Nišu šta se desilo. Da nismo to uradili, uveli mere, bilo bi tako u svakom gerontološkom centru, opustošili bi nam se."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu