Šta EK donosi na konfrenciju lidera EU i Zapadnog Balkana

Evropska komisija će danas na sastanku komesara razmotriti svoj doprinos video konferenciji lidera EU i Zapadnog Balkna, koja je zakazana za 6. maj.

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2020.

07:22

Šta EK donosi na konfrenciju lidera EU i Zapadnog Balkana
Deposit photos/artjazz

"Reč je o podršci Evropske unije regionu u kontekstu trenutne krize i oporavka nakon pandemije", kažu u Komisiji.

Diplomatski izvori u Briselu za Tanjug navode da će se "doprinos" Evropske komisije na konfrenciji 6. maja bazirati na četiri tačke, od kojih je najznačajnija ona koja se tiče evropske pomoći regionu u odgovoru na COVID19.

Za početak, Komisija bi u razgovoru sa liderima EU i Zapadnog Balkana trebalo da ponovo potvrdi EU perspektivu regiona.

Očekuje se da će Komisija tokom konfrencije predstaviti dosadašnju podršku koju je EU izdvojila za pomoć zemljama regiona u odgovoru na krizu COVID19.

"S obzirom na krizni momenat, Evropska komisija će poručiti i da se nastavlja izdvajanje značajnih evropskih sredstava za region", navode izvori Tanjuga.

Prema uvidu u nacrt Deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena 6. maja, Evropska komisija će liderima EU i Zapadnog Balkana predstaviti paket pomoći od "više milijardi evra" za region koji uključuje hitnu pomoć zdravstvenom sektoru, pomoć u otkanjaju društveno-ekonomskih posledica pandemije, paket od 750 miliona evra makroekonosmske pomoći kao i paket pomoći Evropske investicione banke.

Kao deo sopstvenog doprinosa video konferenciji, Evropska komisija će predstaviti i svoj rad na ekonomsko-investicionom paketu namenjenom za razvoj Zapadnog Balkana i njegovog približavanje EU.

Iako je prvobitno planirano da se ovaj investicioni paket predstavi već u maju na sastanku lidera EU i Zapadnog Balkana, očekuje se da će ipak sačekati jesen.

Povodom odlaganja investicionog paketa za Zapadni Balkan, u Evropskoj komisiji naglašavaju da se EU podrška regionu za sada fokusira na odgovor na krizu COVID19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: