Burno na sednici Skupštine: Duel Jovanovića i Šešelja; predsednica isključila mikrofon ministru Vulinu VIDEO

Tokom rasprave u Skupštini Srbije, u verbalni duel ušli su lideri LDP Čedomir Jovanović i SRS Vojislav Šešelj.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 28.04.2020.

14:30

Burno na sednici Skupštine: Duel Jovanovića i Šešelja; predsednica isključila mikrofon ministru Vulinu VIDEO
FOTO: TANJUG / ANDRIJA VUKELIC

U toj raspravi se spominjalo i vanredno stanje koje je u zemlji proglašeno posle ubistva premijera Zorana Ðinđića.

Naime, Jovanović je ranije u izlaganju rekao da nam je više nego ikad potreban zajednički dogovor, te da nikoga ne interesuje to što političari nerviraju jedni druge.

"Što mene nervira Vučić i ja nerviram njega, što Šešelj može da bulazni još 100 godina... biće jednako besmislen“, rekao je Jovanović.

Te njegove reči izazvale su lidera SRS Vojislava Šešelja da mu replicira pitanjem: „Ima li čoveka u ovoj skuštini koji bulazni više od Čedomira Jovanovića?“

„Da li je neko razumeo o čemu je on bulaznio 20 minuta? Samo on, pa Vučić, on, pa Vučić, pa Ðilas. Da mu vi naprednjaci ne skupite potpise, ne bi mogao listu da prijavi za izbore. Jaka je to partija“, rekao je Šešelj.

Šešelj je ponovio da je za 12 godina vlasti DOS-a Srbija intenzivno propadala, zahvaljujući vlasti posle 5. oktobra, "prvim mafijaškim pučem u istoriji čovečanstva".

"Lako je bilo Jovanoviću da u uslovima ratnog stanja hapsi najbolje prijatelje i da naredi njihovo streljanje. Ali, ne može se to večito sakrivati, da su Spasojević i Luković, uhapšeni, pod batinama saslušavani, pa sterljani. To i ova vlast zna, zna i Nebojša Stefanović", rekao je Šešelj.

Upitao je i šta je Jovanović radio sa Dušanom Mihajlovićem i Nebojšom Čovićem. "Harali ste po Srbiji...", rekao je Šešelj.

Jovanović je odgovorio da je uvredljivo govoriti na način na koji je Šešelj govorio o periodu vanrednog stanja proglašenog nakon ubistva Zorana Ðinđića.

Tada su, kaže, sve institucije slobodno radile svoj posao.

Jovanović je rekao i da je predsednica parlamenta bila dužna da opomene Šešelja.

“Ne zbog načina na koji je govorio o meni, već opisujući stanje u državi, ponašanje insitutcija, pominjanje ljudi koji ga 'žuljaju', jer vrlo dobro znaju ko je i šta je”, rekao je Jovanović. Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je tokom sednice Skupštine rekao da je bilo razloga za uvođenje vanrednog stanja, ali da je trebalo da ga uvede Skupština, a ne Vlada i predsednik, i dodao da će tražiti da bude ukinuto 3. maja.

Šešelj je pitao ko je procenio da Skupština ne može da se sastane, kada poslanici nisu ni pozvani, i podsetio predsednicu Skupštine da je ona "u vreme bombardovanja kad su srušeni mostovi vojnom skelom išla na sednicu Skupštine, pod bombama", pa da se i ovog puta moglo zasedati i niko ne bi mogao da kaže da je prekršen Ustav.

"Gde vam je jedan dokaz da Skupština nije mogla da se sastane? Vlada je donela odluku o zabrani okupljanja više od 50 ljudi. Šta nas briga? Ne može Vlada, koja nam je podređena, da bude nadređena i da ona spreči skupštinu, jer mi nismo građani, mi smo poslanici, mi nosimo suverenu vlast, a ne vlada ni predsednik ni sudska vlast, narodni suverenitet se kroz nas iskazuje", istakao je Šešelj.

On je dodao da će amandmanom zatražiti da se 3. maja ukine vanredno stanje a zadrži vanredna situacija, kao i da najstarije sugrađane treba pustiti da izlaze na sunce uz izbegavanje kontakata.

Premijerka Ana Brnabić odgovorila je da se parlament sastao čim se ispunio minimum uslova i kada je virus krenuo silaznom putanjom.

Ona je zamerila delu opozicije što ne učestvuje u zasedanju pošto su, kako je rekla "dva meseca kritikovali zašto nema zasedanja, a nemaju nameru da budu u njoj".

"Da li je Ustav prekršen, neka Ustavni sud odluči, ne mešajte im se u nadležnost", rekla je Brnabićeva i dodala da ja uverena da Ustav nije prekršen.

Premijerka je takođe pozvala Šešelja "da ne bude kao Dragan Đilas koji je pozivao penzionere da izađu napolje" uz ocenu da bi ih u tom trenutku to koštalo života.

Šešelj je replicirao da kao narodni poslanik ima pravo da se meša u rad svih državnih organa pa i Ustavnog suda, i da je taj sud do sada već trebalo da se izjasni.

Skupština danas raspravlja o vladinim predlozima odluke o potvrđivanju Odluke o proglašenju vanrednog stanja i zakona o potvrđivanju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja.

Predsednica Skupštine isključila mikrofon ministru Vulinu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas na zasedanju Skupštine Srbije da poslanik Zoran Živković, lider Nove stranke, "mrzi našu vojsku, naše ruske prijatelje i ne zna ništa".

Ministar je na početku svog izlaganja rekao da mu je drago što je Živković ušao u salu da kaže ono što je, kako je rekao, "lagao u holu" i počeo da uzvikuje "Sram te bilo!", ali je predsednica Skupštine Maja Gojković prekinula Vulina, isključila mu mikorofon i rekla da ne može na ovaj način da komunicira sa poslanikom.

Kada mu je ponovo dala reč, Vulin je ponovo vređao Živkovića, koji je, kako tvrdi ministar odbrane, rekao da vojska nije adekvatno zaštićena i pitao zašto Rusi dolaze da dezinfikuju ulice u Srbiji, "hoće li to činiti 70-procentnom votkom" i zašto to ne rade domaće snage.

"Ovaj primitivni izliv mržnje znači da Živković ne zna ništa jer se ne dezinfikuju ulice alkoholom, već hipohloridom, ali su dokaz da Živković mrzi našu vojsku i ruske prijatelje i rusku braću i ne zna ništa", rekao je Vulin.

Živković mu je replicirao da je za prisluškivanje u holu Skupštine ministar postavio nekog ko ništa ne razume i loše mu je preneo šta se dešavalo.

"Čast svakome ko nam pomogao i tu nema sumnje, i naravno da su Rusi pomagali i hvala i njima ali, ako je sam ministar rekao da su naše snage dezinfikovale 50 gradova iz našeg potencijala, što se onda meni prebacuje što sam rekao da je pomoć Rusije mogla biti bolja?", rekao je Živković.

Ocenio je da je za sve kriva vlast koja krije šta je došlo od opreme kao pomoć, a šta je kupljeno, jer nešto prikriva.

Poslanici su nastavili raspravu o merama uvedenim u vreme vanrednog stanja.

"Spojili se struka i politika"

Narodna poslanica Sanda Rašković Ivić izjavila je da nije lepo kritikovati svoje kolege, zdravstvene radnike, ali ne može da ne kaže da su se za vreme epidemije koronavirusa u Srbiji medicinska struka i politika povezale.

Rašković Ivićeva je novinarima u Skupštini kazala da je u Vuhanu u Kini virus eksplodirao u decembru i da se znalo šta se dešava, a da se kod nas ništa nije učinilo da se pripremimo.

Prema njenim rečima, vanredno stanje je u Srbiji uvedeno u trenutku kada smo imali 53 ili 55 obolelih i tada je predsednik Aleksandar Vučić rekao da nema mogućnosti za održavanje Skupštine, a danas može.

"Zašto je struka toliko pod utiskom politike, o tome će se tek raspravljati“, kazala je Rašković Ivićeva.

Dodaje da je struka "zatvorila Srbiju", jer su kasnili sa reagovanjem i to dva meseca sa pripremom.

Današnja sednica u Skupštini ima za cilj, tvrdi Raškovićeva, da se kaže da je korona pobeđena i da postoji demokratski kapacitet.

"Mislili su da će okupiti celu opoziciju i tako reći da je sve u redu i da postoji demokratski kapacitet i da izbori mogu da se nastave i odrade do kraja leta. Mi smatramo da ne možete biti u potpunoj izolaciji i ođednom reći da nema virusa i krenuti u kampanju“, kazala je Rašković Ivićeva.

Smatra i da se mora kazniti "nadrilekarstvo Željka Mitrovića", kako je nazvala to što je vlasnik Pinka "ozonizirao" svoje zaposlene.

Dvojica poslanika SDS prišla poslaničkom klubu DS

Poslanici Socijaldemokratske stranke Goran Bogdanović i Zdravko Stanković prišli su danas poslaničkom klubu Demokratske stranke, rečeno je Tanjugu u poslaničkom klubu DS.

Poslanici DS danas ne učestvuju u plenumskoj raspravi, ali su prisutni u holu parlamenta.

Mandat aktuelnom sazivu parlamenta ističe 3. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: