Vest o pomoći Srbije Italiji u svetskim medijima

Američki mediji preneli su danas vest da je Srbija poslala četiri aviona sa medicinskom opremom, uključujucći rukavice, maske i zaštitna odela u Italiju.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.04.2020.

08:32

Vest o pomoći Srbije Italiji u svetskim medijima
Fotto: B92/air srb, arhiva

Kao donaciju za pomoć državi članici EU u borbi protiv širenja koronavirusa.

Između ostalih US news, ali i portal iz San Dijega, radio stanica iz Indijane,... pišu da će u naredna dva dana biti poslata još četiri aviona natovarena opremom, koje će Vlada Srbije kako kaže predsednik Aleksandar Vučić donirati Italiji.

"Pobedicćemo zajedno, budi hrabra Italija, Srbija je uz vas", napisao je Vučić na italijanskom na jednoj od kutija sa opremom pre nego što je bila ukrcana u avion, a ta slika je objavljena na portalima.

Mediji prenose i drugi deo te Rojtersove vest koja se tiče odnosa Srbije i Italije.

Italija je prošle godine bila drugi najvecći trgovinski partner Srbije posle Nemačke, pokazali su podaci biroa za statistiku u januaru. Italijanske kompanije, uključujući Fijat, zapošljavaju više od 20.000 ljudi u Srbiji.

"Srbija je na putu ka Evropi uvek imala pomoć Italije", rekao je Vučić primećujući da je tokom razornih poplava 2014. godine Italija bila jedna od prvih zemalja koja je poslala pomoć.

"Ovo je naša prilika da vam zahvalimo", rekao je na aerodromu gde je bio i italijanski ambasador Lo Kašo.

Navedeno je i da je Srbija do sada prijavila 7.483 pozitvnh osoba zaraženih koronavirusom i 144 umrla.

U vesti sa još navodi da je Srbija balkanska država koja neguje snažne veze sa Kinom i da je iz Pekinga stiglo šest lekara da pomognu srpskim kolegama tokom pandemije.

Vučicć je, kako se dalje navodi, na početku krize zamerio Evropskoj uniji zbog zabrane izvoza maski u zemlje koje nisu članice EU, uključujući Srbiju.

Navodi se i da su nedavno i zvaničnici EU, uključujući šefa za spoljnu politiku Žozepa Borela, kritikovali Vučića da je hvalio samo Kinu za pomoć, a ne i EU.

Vest o srpskoj pomoći Italiji preneli su i međi u Velikoj Britaniji - Britsh Herald, This is Money, novinska agencija Angole, TV u Indiji - Republicworld.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: