Vučić: Nad Srbima je izvršen genocid VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac u Sremskoj Mitrovici povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina.

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2020.

11:54

Vučić: Nad Srbima je izvršen genocid VIDEO

Sremska Mitrovica jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, mesto gde je ubijeno više hiljada Srba, među kojiima i veliki slikar Sava Šumanović.

Na spomeniku u Sremskoj Mitrovici, na tri kamene ploče, između ostalog, zabeležno je da su tu Nemci i ustaše od 1941. od 1944. godine ubile 7.950 ljudi i žena.

Tamo su izmučene ljude po kiši i snegu, gole i bose, bajonetima terali da sami sebi kopaju rake, a “ranjene su krečom polivali i zakopavali, gde su mučenici u smrti čekali spas”, zabeležno je na spomeniku.

"Srpski narode, nekoliko godina zajednički obeležavamo stradanje našeg naroda, mi i Republika Srpska, pokazujemo naše jedinstvo, pokazujemo ga svake godine prisećajući se velikih žrtava našeg naroda, ogromnog stradanja, i pokazujući smer kojim naš narod može jedino da ide ka drugačijoj budućnosti. Danas se nalazimo ovde, u Sremskoj Mitrovici, a mogli ste da čujete i predsednika Dodika i predsednicu Cvijanović", kaže Vučić na početku obraćanja.

"Danas se nalazimo ovde, u Sremskoj Mitrovici, jer nikada od 1960. godine kada je spomen-park otvoren nijedan predsednik Srbije nije došao. u našim udžbenicima ne uči se dovoljno o Jasenovcu, pa kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji su počinili ta zverstva imaju drugačiji odnos prema onome što se dešavalo u Drugom svetskom ratu".

“Nemamo pravo da zaboravimo, jer bismo se tako odrekli i okrenuli glavu od pravde, slobode, sopstvenog postojanja, pa i boga”, istakao je Vučić.
“Pokazujemo jedinstvo prvi put posle mnogo decenija, pa i vekova, pokazujemo ga svake godine, prisećajuci se velikih žrtava i stradanja naroda, ogromnog stradanja, i pokazujući smer kojim naš narod jedino može da ide ka drugačijoj buduhcnosti”, rekao je Vučić.

"Mesari ili majstori, tako su zvali one koji su klali. Jedan je tako i prezime dobio", kaže Vučić.

Ubistva koje država naredi nije samo ubistvo, to je pokolj i genocid. Nad Srbima je u NDH izvršen genocid", kaže.

Da smo na vreme govorili o genocidu počinjenom nad našim narodom možda se ni ratovi devedesetih ne bi dogodili, smatra predsednik.

"Možemo da utičemo da više ne bude Jasenovaca ili Oluja", kaže Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: