Kisić Tepavčević: Kad se ukinu mere - individualna odgovornost ostaje

Sva predviđanja i kretanja epidemijskog toka upravo su onakva kakva su bila i očekivana, izjavila je danas epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: B92, screenshot, arhiva
Foto: B92, screenshot, arhiva

Navodi da virus slabi, a jedan od pokazatelja jeste da je sve više novootkrivenih pacijenata zaraženih koronavirusom uglavnom bez simptoma

Ona je navela da je još jedna povoljna situacija za našu zemlju toplo vreme kojem idemo u susret, a virusi, kaže, u takvim uslovima ima manju sposobnost prenošenja.

“Tokom leta manji broj pacijenata ima oboljenja slična gripu, te očekujemo da će biti i manje obolelih od korone”, istakla je Kisić Tepavčević za Pink tv.

Kisić ističe da život mora da se nastavi i da ćemo morati da naučimo da živimo sa novim virusom.

Kada se ukinu mere mi ćemo preći na individualnu odgovornost i svako sam mora da proceni kako će se štiti", kaže Kisić.

Poručuje da bi građani trebalo da nastave da se ponašaju kao i do sada, da drže socijalnu distancu i da u zatvorenom prostoru, kakav je na primer gradski prevoz, nose maske, ali i da često pranje ruku ostane navika.

Još uvek nije poznato, dodaje, koliki je stepen stečenog kolektivnog imuniteta u našoj populaciji, međutim, ukazuje Kisić, po sve manjem broju građana koji se javljaju na infektivnim klinikama procenjuje se da je on mnogo jači nego na početku epidemije.

Kisić je najavila da će se u našoj zemlji raditi studija koja će na reprezentativnom uzorku pokazati koji procenat populacije je stekao imunitet na novi virus.

“U skladu sa merama koje smo preduzeli, iz dana u dan posmatramo kako se epidemija kreće. Svaki virus i epidemija je priča za sebe. Mi možemo da vršimo predviđanja, ali ovo je nepoznati virus i tek na osnovu protoka vremena možemo da vidimo kako se menja i da menjamo i preventivne mere”, rekla je Tepavčević.

Ono što su dosadašnji uspesi, navodi ona, to što Srbija nije imala nagli eksponencijalni rast virusa i što nije došlo do prevelikog opterećenja zdravstvenog sistema.

“Sada smo već ušli u osmu nedelju, i epidemija ovakvog tipa čak i da se ništa ne radi ima svoj tok i ne može da traje zauvek. Ali da nisu mere uvedene, broj žrtava bi bio nemerljivo veći, bio bi višestruko veći”, rekla je Tepavčević.

Ona je dodala da će pravi pokazatelji čitave epidemije biti objavljeni kada se ona završi, ocenjući da “ćemo biti ponosni na ono što je urađeno”.

Kisić je navela da su gerontološke ustanove uspele na početku da se sačuvaju, ali da je, kaže, kasnije očigledno popustila pažnja i da je zbog toga virus “ušao” u oko 30 gerontoloških centara u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu