Oružani sukobi u Mjanmaru: Kina zatvorila granicu

Kina je u petak zatvorila granični prelaz sa Mjanmarom nakon oružanih borbi u toj zemlji koje su se proširile i na kinesku provinciju.

Izvor: B92

Petak, 24.04.2020.

11:45

Oružani sukobi u Mjanmaru: Kina zatvorila granicu

Kineska centralna televizija (CCTV) objavila je da su vozila, škole i druge zgrade u provinciji Junan oštećeni mecima, ali i plamenom sa benzinske pumpe u Mjanmaru koja je eksplodirala.

Si-Si-Ti-Vi je izvestila da nema mrtvih ni povređenih u kineskom gradu Djiegao, ali je situacija u Mjanmaru nejasna.

Razne etničke grupe na granici države bore se protiv vojske Mjanmara tražeći autonomiju od centralne vlade, što je podstaklo prekogranične napade, a veliki broj izbeglica prebegao je u Kinu.

Kina ima dugogodišnje veze sa mjanmarskim vojnim vođama koje su zadržale veliku moć uprkos nedavnim demokratskim reformama.

Kineski uticaj posebno se oseća u severnim regionima, a lokalna negodovanja podstaknuta su prilivom stanovništva, a ponekad i projektima podržanim od Kine koje pokreću lokalne zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: