Grci pucali na migrante: Pokušali da napuste kamp

Dva migranta ranjena su iz puške na grčkom ostrvu Lezbosu kada su, kako izgleda, prekršili stroge mere izolacije uvedene u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2020.

17:56

Grci pucali na migrante: Pokušali da napuste kamp
EPA-EFE/ TOLGA BOZOGLU

Kako javljaju izvori iz kampa, oni su izašli iz kampa.

Njih dvojica, Iranac i Avganistanac, sinoć su se prijavili u klinici izbegličkog kampa Morija sa povredama od sačme, naveli su izvori u kampu koji nisu rekli odakle je pucano na njih.

Odvedeni su u lokalnu bolnicu i njihovo stanje se ne smatra ozbiljnim. Objasnili su policiji da su izašli iz prenatrpanog kampa Morija, gde u očajno lošim uslovima živi 18.300 ljudi, šest puta više od njegovog kapaciteta.

Juče su stotine migranata, uglavnom državljana afričkih zemalja, protestovali ispred kampa tražeći da odu sa ostrva da bi se izbeglo širenje virusa, što bi, kako kažu, za njih bilo jednako smrti.

U prvom tromesečju 2020. godine vlada je prebacila 10.000 osoba iz prenatrpanih kampova na ostrvima u Egejskom moru, uključujući i Lezbos, u kontinentalni deo Grčke. U aprilu je prebačeno samo 627 ljudi, iako su brojne nevladine organizacije pozvale grčku vladu da odmah rastereti prenatrpane kampove strahujući od sanitarne krize.

Prebacivanje grupe od 2.380 ljudi u kontinentalni deo zemlje, predviđen za iduću nedelju, odloženo je i biće postepeno sprovedeno kasnije, rekao je portparol vlade Stelios Pecas. Odlaganje je vezano za produženje opštih mera izolacije u Grčkoj do 4. maja, rekao je on.

Zaraza koronavirusom zabeležena je u dva migrantska kampa i u jednom hotelu za migrante na kontinentalnom delu Grčke, gde je 150 migranata testirano pozitivno ove nedelje. Za sada nijedan slučaj koronavirusa nije zabeležen u kampovima na ostrvima, gde vlasti nisu ni organizovale testiranje na virus.

Grčka je uvela restrikcije vezane za suzbijanje širenja koronavirusa ranije od svojih evropskih partnera i manje je pogođena pandemijom. Do sada je zvanično zabeleženo 2.400 zaraženih i 121 smrtni slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: