Pokušao da pobegne iz Severne Koreje, upucali ga na granici - zaražen koronom

Severnokorejski dezerter koji je upucan i ranjen nakon što je pokušao da pređe granicu sa Kinom testiran je i pozitivan je na koronavirus, preneo je Dejli mejl.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.04.2020.

17:33

Pokušao da pobegne iz Severne Koreje, upucali ga na granici - zaražen koronom
EPA-EFE/ KCNA

Dezerter je 20. aprila pokušao da pređe reku Tumen, koja razdvaja Severnu Koreju i Kinu kada su ga upucali stražari sa kineske strane.

Nakon toga on je prebačen u bolnicu u kojoj je testiran na koronavirus.

Rezultati su pokazali da je pozitivan, iako zvaničnici u Severnoj Koreji tvrde da u zemlji nije zabeležen nijedan slučaj zaraze. Dezerter se sada nalazi u karantinu.

Dejli NK, nevladina organizacija koja pruža vesti o Severnoj Koreji na osnovu mreže saradnika u zemlji, već je ranije prijavila nekoliko mogućih žarišta zaraze u zemlji. Organizacija navodi da je tokom januara i februara ove godine 180 vojnika umrlo od posledica infekcije nalik koronavirusu, kao i da je moguće da su još 23 osobe umrle od kovida 19 u ovoj zemlji.

Prošle nedelje radio Slobodna Azija je preneo da se širom Severne Koreje građani privatno obaveštavaju o mestima na kojima su zabeleženi slučajevi zaraze, kao i da se tom prilikom insistira na tome da u zemlji ima najmanje obolelih na svetu zbog "superiornog socijalističkog zdravstvenog sistema".

Severna Koreja zvanično insistira na tome da u zemlji nema zaraženih i umrlih od koronavirusa, a poslednja takva izjava je od 1. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: